Hlavní obsah

Češi věří na MS v letech v medaili, motivuje je miliónová prémie

Praha

S medailovými ambicemi vstoupí čeští skokani na lyžích do mistrovství světa v letech v Harrachově. Pod Čertovou horou se na mamutím můstku bude létat od čtvrtka do neděle a svěřenci trenéra Davida Jiroutka mají šanci uspět v jednotlivcích i v nedělním klání družstev. Skokanský úsek lyžařského svazu dnes oznámil, že si družstvo v případě zisku cenného kovu rozdělí milión korun.

Foto: Alley, ČTK/AP

Roman Koudelka při závodě SP v Trondheimu.

Článek

"Je to výjimečný závod, který tady nebyl dvanáct let a z toho hlediska si zaslouží správné ohodnocení," řekl sportovní ředitel skokanského úseku Rostislav Jozífek, který je zároveň prezidentem organizačního výboru světového šampionátu. "Kdyby byl kov nejcennější kov, tak bych jel i se sběrem a něco bychom tam přihodili."

Poslední "leteckou" medaili získal přesně před dvaceti lety Jaroslav Sakala v Planici. V Harrachově se ze stříbra radoval místní rodák Pavel Ploc v roce 1983.

Do čtvrteční kvalifikace nejspíše zasáhne čtveřice Jan Matura, Roman Koudelka, Jakub Janda a Antonín Hájek. "Věřím, že můžeme skákat s nejlepšími. Nejsme hlavními favority, ale nemá cenu se za nic schovávat a medaile musí být naším cílem. Není nereálná a šance je v jednotlivcích i v družstvech," konstatoval Hájek.

Skokani se před šampionátem dobře naladili na závodech Světového poháru. Koudelka v Trondheimu po 1. kole vedl a nakonec byl čtvrtý, o víkendu skončil sedmý a Janda devátý. "Chci si to užít a výsledek může být výborný," řekl Koudelka.

O medaili se popereme, slibuje Jiroutek

Trenér David Jiroutek si dlouho myslel, že při MS v letech by mohl jeho tým útočit na stupně vítězů jen v soutěži družstev. "Ale teď musím říct, že se rozdávají dvě sady medailí a obě můžou být pro nás otevřený," řekl Jiroutek. "Kluci jsou připraveni a takhle blízko k medaili nebyli. Můžu slíbit, že se o to opravdu popereme," dodal trenér.

Důležitá bude už čtvrteční kvalifikace, z které do čtyřkolového závodu (dvě kola v pátek a dvě v sobotu) postoupí čtyřicet skokanů, což je o deset méně než v SP. "Proto kvalifikace nebude jednoduchá a budeme potřebovat pomoc. Proto bych poprosil fanoušky, aby neotáleli a dorazili fandit už ve čtvrtek," uvedl Koudelka.

Českým skokanům se v domácím prostředí v posledních sezonách dařilo. Koudelka zde na mamutím můstku skončil v rámci SP v letech třetí v roce 2011. Loni byl Matura v Harrachově při generálce na MS rovněž při letech SP druhý a třetí.

Šampionát se uskuteční navzdory nezvykle teplému počasí. Organizátoři vyrobili sníh za pomoci dusíku a německé technologie, která dělá drcený led. Rozpočet kvůli tomu stoupl o 2,5 milionu korun. "Situace kvůli teplému počasí není dobrá, peníze jenom odtékají, ale můstek je natažený a má za sebou základní preparaci. Máme dostatek sněhu, aby vydržel do neděle, byť nás to stálo enormní úsilí. Závody uděláme," ujistil Jozífek.

Ve středu by pořadatelé měli najet stopu a první lety zkusí předskokani. Večer se v Harrachově sejde český tým a přijedou i zahraniční reprezentace.

Reklama

Související témata: