Hlavní obsah

Northug i Cologna předčasně ukončili sezónu, nepojedou na finále SP do Falunu

Oslo
Aktualizováno

Hvězdní běžci lyžích Dario Cologna ze Švýcarska a Nor Petter Northug předčasně ukončili sezónu. Oba tak budou chybět ve víkendovém finále Světového poháru ve Falunu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nor Petter Northug na trati sprintu na OH v Soči.

Článek

Cologna nezávodil kvůli zranění prakticky celou zimu. Do Světového poháru se zapojil až dva závody před olympijskými hrami v Soči, kde poté získal dvě zlaté medaile. Po hrách začal opět cítit bolest v noze a vynechal víkendovou klasickou padesátku na Holmenkollenu.

"Měl jsem jediný cíl: jet na olympijské hry. Teď se chci uzdravit, abych mohl v létě zahájit přípravu na novou sezónu bez bolesti," uvedl osmadvacetiletý Cologna.

Zatímco Švýcar byl vzhledem ke své dlouhodobé absenci bez šance na slušné umístění v celkovém hodnocení SP, Northug se svým předčasným koncem vzdal šance na posun z aktuální čtvrté pozice.

"Necítí se dost silný na trénink, který je potřeba k přípravě na Falun. To může klidně zůstat doma a dívat se na závody v televizi," řekl norské stanici NRK Northugův trenér Eirik Myhr Nossum.

Osmadvacetiletý Northug zažil po rozpačité sezóně také nepovedené olympijské hry, na nichž zůstal bez medaile. Po Soči už absolvoval pouze sprint v Lahti, kde nepostoupil z kvalifikace. Ve Světovém poháru si devítinásobný mistr světa v této zimě připsal pouze jedno vítězství, na klasické desítce v rámci Tour de Ski ve Val di Fiemme.

Reklama