Hlavní obsah

Koudelka už v Harrachově lístky falšovat nemusí. Teď věří v pomoc Krakonoše

Praha

Ještě před čtvrt rokem vážně hrozilo, že ho zdravotní potíže vůbec nepustí na můstek. Jenže Roman Koudelka se proskákal do pozice aktuální české jedničky, z posledních dvou závodů bral čtvrté a sedmé místo. Není lepší pozvánky na mistrovství světa v letech v Harrachově.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Skokani na lyžích Roman Koudelka (vlevo) a Antonín Hájek (vpravo) před mistrovstvím světa v letech na lyžích, které se uskuteční od 13. do 16. března v Harrachově.

Článek

Jsou pro vás výsledky ze severu Evropy tím ideálním povzbuzením?

Určitě, už v Lahti se mi vedlo v soutěži týmů a od té doby jsem si začal věřit. Do toho závodu jsem to kazil já nebo vítr a teď v Trondheimu a Oslu už bylo vidět, že když si člověk věří a třeba i trošku pokazí skok, nic se neděje, pořád to na desítku stačí.

Čemu to přikládáte?

Přibylo skoků na velkém můstku. Po těch problémech mi můstek hodně chyběl, potvrdilo se, že potřebuju skákat a pak se to otočí. To se díky bohu stalo a teď jsem na tom psychicky nejlíp, co jsem kdy byl.

Kolik skoků jste už za zimu absolvoval?

Nepočítal jsem je, ale de facto jsou to jen ty závodní, plus nějakých dvacet ve Visle, kde jsme byli trénovat před Willingenem. Moc toho není, ale forma se stabilizovala.

Na mamutím můstku ale nemáte žádný skok.

To je pravda, ten pro mě bude velkou neznámou.

Je těžké se na něj přeorientovat?

Tolik ne, říká se, že když to jde na normálním můstku, půjde to i na mamutu. Trochu spoléhám na to, že nebudu dávat do odrazu tak extrémní sílu jako na normálních můstcích, kde jsem skok trošku strhával a technika šla stranou. Na mamutu to tak dělat nebudu, budu skákat tak na 70 procent uvolněně, to je klíč k úspěchu.

Úspěch rovná se medaile?

Nemá cenu říkat, že nejedeme pro medaili. Ale to mluvím o soutěži týmů, nepředpokládám, že by to padlo v jednotlivcích. Já když budu skákat v pohodě, bude i výsledek dobrý. Po tom, co jsem si prožil, na sport koukám z druhé stránky. Zdraví je důležité, nebudu se stresovat, když se závod nepovede.

Jak vám sedí prostředí v Harrachově?

Zaprvé jsme doma, věřím, že nám Krakonoš sešle dobrý vítr, pak je šance třeba i na ty stupně. Já si ten samotný můstek moc nepamatuju, jsou to vždycky takové nervy, že přijedu a každý rok je pro mě úplně nový. Ale když skočíte, dostaví se ten pravý adrenalin.

Na mamutu je skokanský adrenalin největší?

To je, ale asi ne zrovna v Harrachově. Já měl největší nervy v Planici, navíc to tam teď ještě zvětšují. I Richie (bývalý reprezentační kouč Schallert – pozn. red.) mě do Planice moc pouštět nechtěl, říkal, ať si uvědomím, že to není žádný Kindergeburtstag (dětské narozeniny), to ve mně zanechalo respekt.

Co jste dělal v roce 2002, kdy byl světový šampionát v Harrachově naposledy?

To si pamatuju, s klukama z Harrachova jsme falšovali lístky. (směje se) Já žádný neměl, tak se mi snažili vytisknout akreditaci, což moc neprošlo. Bylo to vtipné, když já si s počítači netykám ani teď, natož tehdy. Ale nakonec jsme sehnali originální lístek.

Kolik jich sháníte teď?

Chodí mi zprávy: „Ahoj, jak se máš? Hele, neměl bys lístky?“ Já ani nevím, kolik lístků dostaneme. Ale doufám, že lidi přijdou už na kvalifikaci.

Po šampionátu půjde dolů i váš blonďatý přeliv, který jste si dopřál před olympiádou?

Ten půjde dolů tak jako tak, už bych ty vlasy nejradši sundal teď. Ale řekl jsem si, že vydržím do konce sezóny, pak půjdu dohola.

Koudelkova sezóna
Na předsezónním soustředění v Planici ho potkaly záhadné zdravotní obtíže, kdy se u něj objevovala malátnost a nevolnost, lékaři si dlouho nevěděli rady.
Když problémy odezněly, první soutěžní skok absolvoval na Silvestra v kvalifikaci při Turné čtyř můstků v Ga-Pa.
Poprvé závodil 16. ledna ve Visle, na olympiádě v Soči už byl 16. a 19.
V posledních dvou závodech v Norsku byl dvakrát v elitní desítce, v Trondheimu dokonce po prvním kole vedl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články