Hlavní obsah

Höflová-Rieschová má malý glóbus, sjezd pro ni ale skončil pádem

Lenzerheide
Aktualizováno

Malý křišťálový glóbus za sjezd získala Němka Maria Höflová-Rieschová, i když dnešní závod ve finále Světového poháru v Lenzerheide nedokončila. Po pádu skončila v ochranných sítích a zůstala dlouho na trati v péči lékařů. Nakonec odletěla vrtulníkem na vyšetření do nemocnice. Poslední sjezd v sezóně vyhrála Švýcarka Lara Gutová před Rakušankou Elisabeth Görglovou a svou krajankou Fraenzi Aufdenblattenovou.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Němku Marii Höflovou-Rieschovou musel z trati odvézt vrtulník.

Článek

Devětadvacetiletá Němka jela jako poslední z 23 startujících s vědomím, že jí celkové prvenství v disciplíně neunikne. Šanci ji ohrozit měla ještě v případě dnešního vítězství Rakušanka Anna Fenningerová, ale skončila až šestá. "O malém glóbusu už jsem ani nepřemýšlela. To jsem zvrzala už předtím, sama si za to můžu," uvedla Fenningerová.

Höflová-Rieschová kvůli pádu ani nemohla v cíli převzít poslední glóbus, který jí dosud ve sbírce chyběl. Na stupních vítězů si tak německou hymnu vyslechly Fenningerová a Slovinka Tina Mazeová. Olympijské šampiónce ze Soči závod v Lenzerheide vůbec nevyšel a byla až patnáctá.

Fenningerové stačilo šesté místo k tomu, aby se dostala před Höflovou-Rieschovou do čela Světového poháru. Před závěrečnými třemi závody vede o 11 bodů. Jestli bude moct Němka o velký glóbus ještě zabojovat, není momentálně jasné. Podle zástupců mezinárodní federace FIS si poranila rameno. "Snad bude Maria v pořádku," řekla Fenningerová na adresu německé rivalky, která do sjezdu nastupovala oslabená nemocí, kvůli níž v úterý vynechala závěrečný trénink.

Celková vítězka Světového poháru z roku 2011 se stala nejlepší sjezdařkou seriálu jako čtvrtá Němka v historii. Před ní to dokázaly Katja Seizingerová, Regina Häuslová a Katharina Gutensohnová. Zároveň Höflová-Rieschová přerušila šestileté kralování Američanky Lindsey Vonnové, které obhajobu znemožnilo zranění.

Gutová si dojela už pro šesté vítězství v tomto ročníku SP, sjezd ovládla potřetí v kariéře. Görglovou porazila jen o pět setin sekundy. Aufdenblattenová se třetím místem rozloučila ve 33 letech s aktivní kariérou, v níž vybojovala jedno vítězství v SP. K němu přidala třetí bronzovou pozici.

Finále SP ve sjezdovém lyžování v Lenzerheide (Švýcarsko) - ženy, sjezd:
1. Gutová (Švýc.) 1:32,31
2. Görglová (Rak.) -0,05
3. Aufdenblattenová -0,57
4. F. Suterová (obě Švýc.) -0,84
5. Fischbacherová -0,96
6. Fenningerová -1,07
7. Schmidhoferová (všechny Rak.) -1,10
8. Merighettiová (It.) -1,27
9. Gisinová (Švýc.) -1,29
10. Mancusová (USA) -1,34
Konečné pořadí sjezdu (po 9 závodech):
1. Höflová-Rieschová (Něm.) 504
2. Fenningerová 464
3. Mazeová (Slovin.) 409
4. Kaufmannová-Abderhaldenová (Švýc.) 404
5. Weiratherová (Licht.) 400
6. Gutová 352
49. Křížová (ČR) 6
Průběžné pořadí SP (po 29 z 32 závodů):
1. Fenningerová 1191
2. Höflová-Rieschová 1180
3. Gutová 956
4. Weiratherová 943
5. Mazeová 904
6. Shiffrinová (USA) 773
42. Strachová (ČR) 163
112. Křížová 7
117. Dubovská 3 (ČR)

Reklama

Související témata: