Hlavní obsah

Za pozitivní test biatlonistky Sachenbacherové na OH prý může doplňková výživa

Za pozitivní dopingový test německé biatlonistky Evi Sachenbacherové-Stehleové na olympijských hrách v Soči prý mohou potravinové doplňky, které užívala. Třiatřicetiletá závodnice to řekla po sobotním slyšení před komisí Mezinárodní biatlonové federace v Salcburku.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová na trati závodu s hromadným startem na OH v Soči.

Článek

„Dodatečně objednané nezávislé srovnávací testy vykázaly pozitivní výsledek. Je definitivně jisté, že to bylo v těch potravinových doplňcích,“ řekla biatlonistka po jednání, které trvalo sedm a půl hodiny.

Sachenbacherová-Stehleová měla v Soči po závodu s hromadným startem pozitivní test na metylhexanamin. „Já sama jsem byla z toho výsledku nanejvýš šokovaná, protože jsem si nedokázala vysvětlit, jak k němu mohlo dojít. Jakoby se mi zhroutil svět,“ řekla Němka, jež od počátku popírala, že by úmyslně užívala zakázané látky.

Jako jediné možné vysvětlení viděla užití kontaminovaného doplňku stravy. Biatlonistka prý užívala pět až sedm takových produktů na doporučení mentálního kouče.

Sachenbacherová-Stehleová, která získala v letech 2002 a 2010 olympijská zlata ještě coby běžkyně na lyžích, byla po pozitivním testu z her v Soči vyloučena. Dodatečně jí byla odebrána čtvrtá místa ze závodu s hromadným startem a smíšené štafety, předchozí výkony (11. místo ve sprintu, 27. ve stíhačce a 20. příčka ve vytrvalostním závodu) ve výsledkových listinách zůstaly.

Reklama