Hlavní obsah

Strachová, Bank, Kraus, Bauer... Hromadný odchod do lyžařské penze se nekoná. Nejdříve za rok

Praha

Zazávodit si ještě jednou pod pěti kruhy a skončit. Olympijská sezóna bývá pro řadu sportovců milníkem, po němž dají kariérám sbohem. Tak jako to provedla třeba trojnásobná olympijská vítězka ve sjezdovém lyžování Maria Höflová-Rieschová z Německa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šárka Strachová v oficiálním oblečení pro ZOH v Soči.

Článek

Čeští fanoušci ale o své lyžařské oblíbence nepřijdou, ani ti zkušenější zatím konec kariéry neohlásili a je pravděpodobné, že v bílém cirkusu ještě minimálně rok stráví. Příští sezónu se totiž koná mistrovství světa ve všech lyžařských i snowboardových disciplínách, a tak se příval rozluček dá čekat až před – z pohledu šampionátů – plonkovou sezónou 2015/2016.

Přesně takové plány má 29letá slalomářka Šárka Strachová. „Na 99 procent vím, že odjedu ještě jednu zimu a pak už žádná další nebude," hlásila bývalá mistryně světa v průběhu sezóny s výhledem na rodinu. „Osobní život cestováním a sportováním trpí, s trenérem a týmem jsem víc než s manželem. To je postavené na hlavu," vysvětlovala.

Sjezdaře čeká za rok šampionát v Beaver Creeku, kam se povzbuzený výsledky ze Soči těší i 33letý Ondřej Bank. „Mohla by to být satisfakce za celou mou kariéru, tam by se mohla uzavřít," přemítal během olympiády.

Nikolu Sudovou MS v Rakousku láká

I nejlepším českým akrobatickým lyžařům už se honí hlavami myšlenky na sportovní důchod. 40letý skikrosař Tomáš Kraus ale ještě končit nechce, boulařka Nikola Sudová kvůli nedostatku financí ukončila sezónu předčasně, i ji však láká šampionát v rakouském Kreischbergu, kde se představí akrobaté i snowboardisti. „V té následující sezóně bez mistrovství i olympiády se nabízí nejvíc skončit," přiznávala.

Otevřenou budoucnost nechával běžec na lyžích Lukáš Bauer, ale vzhledem k tomu, že zcela nevyloučil ani svoji účast na příštích hrách v Koreji, je pravděpodobné, že se minimálně ještě příští rok v běžecké stopě objevovat bude.

Jako jediný tak předem ohlásil svůj odchod skokan na lyžích Jakub Janda, ale i s ohledem na své úspěšné výsledky během sezóny už o konci kariéry tak radikálně nehovořil.

Reklama