Hlavní obsah

Moravce nemoc nezastavila, jen závěrečnou party musel vynechat. Aspoň je mi teď líp, kvitoval

Praha

Sezónu vyzdobenou třemi olympijskými medailemi nekončil Ondřej Moravec v ideálním rozpoložení. Na poslední zastávce biatlonového Světového poháru v Oslu ho oslabila nemoc, i tak ale jako jediný muž nastoupil do všech 33 závodů této sezóny. Malý křišťálový glóbus za smíšenou štafetu ale na závěrečném banketu přebírala spolu s trenérem Ondřejem Rybářem jen česká trojice bez Moravce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonista Ondřej Moravec

Článek

Jak vám je po takovém zápřahu a nemoci k tomu?

Teď je mi nejlíp za poslední týden, přistoupil jsem k radikálnímu řezu s antibiotiky. V neděli ráno jsem byl rozhodnutý, že nepojedu. Ale koukali jsme s Ondrou Rybářem, že když nenastoupím, v celkovém pořadí klesnu až o osm míst. A skončit do patnáctky zní přece jen líp.

Nemoc se v závěru sezóny pokoušela i o všechny vaše parťáky ze stříbrné olympijské smíšené štafety. Je to daň za to, že na vrcholu sezóny se člověk vydá ze všech sil?

Sezóna byla dlouhá a těžká, ale nevidím důvod, proč by ji člověk nemohl přežít zdravej. Loni se mi to povedlo, letos se mi to zaplaťpánbůh přihodilo až na konci sezóny, ale i tak škoda.

Nedělní rozlučková party se Světovým pohárem tak v Oslu proběhla bez vás?

Kvůli těm antibiotikům jsem ji musel vynechat a zůstal jsem v hotelu, i když jsem se těšil. Myslím, že to byla solidní akce, když jsem pak ráno některé viděl na snídani, sotva došli k autobusu… Takže aspoň mi je teď líp, to bych vypadal jinak. (úsměv)

O olympiádě jste řekl, že pro vás byla „super, super, super“. Platí to i o celé sezóně?

Byla dobrá. Sice jsem měl vloni víc bodů, ale to je dané olympiádou, která se do svěťáku nepočítala. Příští rok bych to chtěl doklepat do desítky a jezdit ještě daleko stabilněji.

Ještě vás čekají středeční závod v Jablonci a exhibice v Rusku, pak už volno?

To už jsou spíš dva takové výlety, pak konec. Ale různých akcí mám v dalších týdnech dost.

Na dovolenou se vám asi nikam daleko cestovat chtít nebude.

Kdepak. Týden máme plánovaný na skialpech v jižním Tyrolsku, pak s manželkou na pět dnů do hor. U moře jsem bylo vloni, ale na horách mě to baví daleko víc. Tam si odpočinu.

Pustíte se i do plánované stavby domu?

To teď řeším, vypadá to, že ještě nedostanu povolení, takže tam nemůžeme nic dělat. Ale určitě je to dlouhodobý plán. Kdyby to dopadlo, asi bychom někdy v září chtěli začít.

Budete chtít aktivně přiložit ruku k dílu?

Vůbec ne! To je začátek konce. Zářný příklad byl Tomáš Holubec, který takhle stavěl, a pak si jezdil na soustředění odpočinout… Pokud na to nebudu mít čas a chuť, tak na stavbě baráku dělat nebudu. Stálo by mě to spoustu energie a to by asi neneslo žádné ovoce.

Reklama