Hlavní obsah

Lyžař Bauer chce závodit až do další olympiády. Ani rodina si konec nedovedla představit, přiznává

Praha

Po dlouhé zimní sezóně s olympijským vrcholem dodělává resty. „Nejaktuálnější byly daně, ty měly termín hned po skončení sezóny,“ usmívá se Lukáš Bauer. K rozřešení měl ale 36letý běžec na lyžích i otázku dalšího pokračování své kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

Už jste tedy definitivně rozhodnutý, zda budete závodit i v příští sezóně?

Měl jsem už delší dobu jasno, že musí dojít k nějaké změně s ohledem na rodinu. Odsouval jsem zveřejnění, jak to bude, než se spolu v klidu po sezóně pobavíme. A oni sami říkali, že by sice byli rádi, kdybych byl doma, ale že si nedovedou představit variantu, kterou jsem nabídl, že bych ze dne na den skončil. Domluvili jsme se, že určitě chci pokračovat dál, ale pokusím se domluvit s vedením reprezentace, jak to udělat, abych mohl hlavně přes léto trávit víc času doma, což znamená trénovat více odděleně od reprezentace, samozřejmě pokud do ní budu vybrán.

Když jste se rozhodl pokračovat v příští sezóně, máte v plánu absolvovat celý olympijský cyklus až do olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu?

Určitě. Nechci do dalšího olympijského cyklu s tím, že budu závodit rok. Takže si dávám takovou snovou vizi závodit do další olympiády. Ale není to dogma, rozhodnou výsledky, a jak to bude fungovat s rodinou. Do Soči jsem bral lyžování jako jednoznačnou prioritu, je to má práce, šel jsem jen tou cestou. Teď to beru tak, že jsem si své odzávodil, ale protože cítím, že pořád mám šanci bojovat s nejlepšími a nepatřím do starého železa, pokračuju. Jestli to nebude vidět na výsledcích, nebo rodina bude trpět, skončím po příští sezóně nebo po dvou. Ale teď chci vydržet do další olympiády, a tak budu chtít jednat s reprezentací a Duklou.

S trenérem Miroslavem Petráskem, který se nakonec rozhodl u reprezentace zůstat, už jste si nastínili váš režim u reprezentačního týmu?

Vůbec jsme nebyli v kontaktu.

V návrhu reprezentace je vedle vás i Martin Jakš a Aleš Razým, k tomu tři mladí běžci na lyžích Petr Knop, Jakub Gräf a Jakub Kordač.

Přečetl jsem si to v novinách. To je rozhodnutí současného vedení, které se může změnit, i když to neočekávám. Osobně tahle rozhodnutí před strategickými volbami moc nechápu. Ale Martin Koukal odešel k laufům po mistrovství světa v Oslu, Jirka Magál skončil po letošní sezóně, tak je automatické, že je reprezentace doplňována mladšími závodníky. Petr Knop se dobře ukázal na soustředěních a zejména na mistrovství světa do 23 let ve Val di Fiemme, je určitě talentovaný. A ostatní tam také někdo zvolil, tak je asi přesvědčen o jejich kvalitách. Jsem rád, předtím tam byli Ondra Horyna a Jirka Horčička a ti byli proti mně taky mladíci.

V poslední době vás to táhne i k dálkovým běhům. Máte jasno, jak rozložíte své síly?

Dálkové běhy mě strašně lákají, chtěl bych se jich účastnit víc než doteď, ale zároveň chci a mám velkou motivaci absolvovat závody Světového poháru a tím největším vrcholem by samozřejmě mělo být mistrovství světa ve Falunu, kde bych chtěl bojovat o medaili. Letošní sezónu hodnotím jako velmi úspěšnou s tím, že tam byl v prosinci problém kolem Davosu, ale jsem přesvědčený, že po dvou letech zdravotních problémů jsem opět kvalitně potrénoval a v zimě to bylo vidět. Je tam radikální vylepšení a jsem přesvědčený, že když to bude pokračovat, tak se v top výsledkách ustálím.

Půjde kombinovat laufy a Světový pohár? Kalendář budete mít dost nabitý.

Je to pro mě svým způsobem pořád naprostá novinka, musím se učit a poznávat, jak dlouho mě jeden lauf zmrtví na svěťák. Ale hned po olympiádě jsem jel Vasák, týden potom padesátku na Holmenkollenu a ta patřila mezi mé vydařenější závody, takže se toho úplně nebojím. Nejvyšší level Ski Classics bude mít v příští sezóně sedm závodů a já reálně počítám s pěti. A co se týče Světového poháru, je to rozvrstvené tak, že jsou období, kdy se dá závodit a období, která pro mě nejsou. Třeba po Tour de Ski je sprintový víkend v Otepää, což jsou závody, kterých se nehodlám účastnit.

Poslední dvě sezóny jste dálkové běhy absolvoval v týmu COOP. Už jste domluveni i na další sezónu?

Nejsme. Smlouva mi v týmu končí, teď se bavíme o výhledech, myšlenkách a vizi, jak dál. Je možné, že se domluvíme, ale existuje i varianta, že se nedomluvíme a buď budu závodit za jiný tým, nebo to budu řešit nějak jinak.

Reklama