Hlavní obsah

Liberci pomůže při přípravě lyžařského MS sekretář z Oberstdorfu

PRAHA

Po vzoru olympijských her angažovali v Liberci pro přípravu mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 do svého týmu člověka se zkušenostmi z předešlých šampionátů. Výkonným ředitelem libereckého organizačního výboru se stal Rakušan Rudolf Höller, který působil v roli generálního sekretáře na únorovém mistrovství v německém Oberstdorfu.

Foto: archiv

Kateřina Neumannová se stala čestnou místopředsedkyní organizačního výboru.

Článek

S Höllerem jednal předseda organizačního výboru Roman Kumpošt čtyři měsíce. Jejich rozhovory začaly ještě před začátkem mistrovství v Oberstdorfu, kde Češi získali čtyři medaile. "Slibuji si od toho, že veškeré know-how, které vzniklo ve spojitosti s organizací Oberstdorfu, přejde k nám," řekl Kumpošt na dnešní pražské tiskové konferenci, v čem vidí Höllerův přínos.

Kumpošt doufá, že Liberečtí budou při přípravě MS čerpat z Höllerových informací a pozitivních i negativních zkušeností z nedávného MS klasiků v Německu. "Na základě analýz chceme vytvořit vlastní projekty a optimalizovat to pro naše potřeby," řekl Kumpošt.

V Oberstdorfu byl Höller zodpovědný za přípravu sportovních událostí a výstavbu běžeckého a skokanského areálu. "Jedno z tajemství úspěchu oberstdorfského mistrovství bylo, že jsme včas vybrali a zapracovali dobrovolníky," řekl Höller novinářům. Už i Liberec na internetových stránkách www.liberec2009.com láká do svých řad pomocníky s tím, že účast je otevřena každému.

Čestní místopředsedové organizačního výboru

Pořadatelé nově ustanovili čestné místopředsedy organizačního výboru. Jedním se stal šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek a druhým běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. "Má reprezentativní pozici a až jednou skončí, tak ji rádi přivítáme v aktivní roli," řekl Kumpošt. Neumannová byla původně navržena přímo do výkonného výboru, ale Svaz lyžařů ČR ji neschválil, jelikož na základě smlouvy s FIS v něm ani pracovat nemůže.

Výkonný výbor MS tvoří primátor Liberce Jiří Kittner, Pavel Krenk za společnost Sportovní areály Ještěd, předseda lyžařského svazu Aleš Vaněk a jeho generální sekretářka Radka Záhořová.

V nadcházející sezoně se v Liberci neuskuteční žádný Světový pohár, jelikož začnou práce na rekonstrukci skokanského areálu na Ještědu a vybudování běžeckých tratí ve Vesci. V plánu je v roce 2007 Světový pohár v běhu na lyžích, o rok později by se měly v Liberci konat testovací závody ve všech disciplínách.

Reklama

Související témata: