Hlavní obsah

Bylo to idiotské, vyčítá si zoufalý Northug opileckou jízdu. A připravuje se na vězení

Norskou lyžařskou hvězdu Pettera Northuga čekají po letech slávy a úspěchů krušnější časy. O víkendu naboural v opilosti své audi, k svému činu se po prvotním zapírání policii přiznal a nyní se připravuje na pobyt ve vězení, kde může strávit až dva měsíce. S lyžařskou kariérou ale končit nehodlá a doufá, že se mu podaří na zářivou minulost navázat.

Foto: SL ČR

Petter Northug se pobytu ve vězení nebojí.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobnému olympijskému vítězi a devítinásobnému mistrovi světa přišel alkoholový dýchánek hodně draho. Northug si podle svých slov vyrazil s přáteli do trondheimského baru Studio 26 a party pokračovala u něj doma.

„Seděli jsme asi do pěti do rána a lidi pak začali odcházet domů nebo šli spát. Jen já s jedním kamarádem jsme byli stále ještě vzhůru a rozhodli jsme se, že se projedeme autem. Nebyl za tím žádný plán," prozradil lyžař v rozhovoru pro Adresseavisen.

„Projížďka nebyla nijak dlouhá. Pamatuji si jenom ránu, a to jak jsme skončili ve svodidlech. Oba jsme začali panikařit, když jsme zjistili, jak vážná situace je," připustil.

I na policejní stanici byl ještě opilý

Northug potvrdil, že z auta utekl domů a na místě nehody nechal zraněného kamaráda, který měl zlomenou klíční kost. „Ihned jsme se ujišťovali, jestli jsme ok. Oba jsme si potvrdili, že ano. Šok a panika mě nakonec dohnaly k tomu, že jsem reagoval, tak jak jsem reagoval. Bylo to nejsnazší řešení, prostě jsem utekl domů," popsal momenty bezprostředně po nehodě.

Osmadvacetiletý šampión doma čekal na příchod policie. V té době byl ještě opilý a po příjezdu na trondheimskou policejní stanici se vyšetřovatelé rozhodli, že závodník ještě není v dostatečně střízlivém stavu, aby mohl vypovídat a na stanici byl zadržen.

Když policisté začali s otázkami, závodník nejprve popíral, že byl v době nehody za volantem svého vozu. „Jakmile jsem se probudil, nebyl jsem si věcmi úplně jistý a nedával jsem správné informace. Řekl jsem, že jsem byl v autě, ale že si nepamatuji, co se stalo. Cítil jsem se hrozně. Když jsem byl ale znovu při smyslech, vyložil jsem všechna fakta na stůl," pokračoval.

„Cítím se, jako bych procházel peklem. Dostal jsem se do hrozné situace. Zklamal jsem sebe, svoji rodinu, blízké přátele, svoje fanoušky a všechny okolo sebe," sypal si popel na hlavu.

S lyžováním nekončí

Northug má pověst arogantního a neomaleného člověka, nicméně situace s ním podle norských novinářů hodně otřásla, slavný závodník byl během interview rozhozený a neměl daleko k slzám.

„Byl jsem tak opilý, že jsem prostě neudělal správné rozhodnutí a nenechal jsem klíčky od auta být. Je jasné, že tohle se se mnou poveze a já to musím zkrátka akceptovat. Přijmu trest. Jsem to já, kdo byl tak hloupý, že tohle způsobil. Ohrozil jsem sebe, spolujezdce i ostatní lidi. Bylo to hodně idiotské, když se nad tím zpětně zamyslím," rozpovídal se Northug.

Podle svých slov je připraven na pobyt ve vězení (řízení v opilosti se v Norsku automaticky trestá odnětím svobody), který mu zkomplikuje přípravu na mistrovství světa ve Švédsku příští rok, a také na případný odliv sponzorů. Jeho hlavní sponzor Coop Norge se ale stále nerozhodl, zda svoji hvězdu opustí, či ne.

„Vězení se nebojím, jsem na něj připravený. Chci ale určitě pokračovat v lyžování. To je to, na co se teď těším především. Tahle nehoda mně otevřela oči. Vím, jaké mám v životě priority a co musím dělat, abych se vrátil znovu na vrchol," dodal.

Reklama