Hlavní obsah

Rakouský skokan na lyžích Goldberger ukončil kariéru

PRAHA

Oslnivá kariéra rakouského skokana na lyžích Andrease Goldbergera se uzavřela. Dvaatřicetiletý rodák z Riedu to v neděli oficiálně potvrdil s vysvětlením, že posledních letech se mu již nedařilo navázat na předchozí velkolepé úspěchy. V kolotoči Světového poháru chce Goldberger v nadcházející olympijské sezoně působit jako spolukomentátor rakouské televize ORF.

Článek

Během 14 let vyhrál populární "Goldi" rovné dvě desítky závodů Světového poháru, v letech 1993, 1995 a 1996 se stal jeho celkovým vítězem. Dvakrát se radoval z prvenství na prestižním Turné čtyř můstků, které se koná každoročně na přelomu roku v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu, Innsbrucku a Bischofshofenu. Ve své sbírce má rovněž zlato z mistrovství světa v letech a v soutěži družstev.

V roce 1994 v Planici doletěl jako první skokan v historii za hranici 200 metrů, při doskoku si však "hrábl" rukama do sněhu, takže pokus nemohl být uznán jako rekordní. O šest let později však už vytvořil regulérním způsobem tehdy platné světové maximum výkonem 225 metrů. V letech 1993 a 1996 byl v Rakousku vyhlášen nejlepším sportovcem roku.

Zlomovým bodem Goldbergerovy kariéry bylo zranění, které utrpěl v roce 1997 v Lahti, a následné problémy v osobním životě. Za užití kokainu byl potrestán půlročním zákazem činnosti. O ukončení kariéry uvažoval již několikrát, naposledy předloni po operaci vazů v levém ramenu.

V dalších letech chce Goldberger pracovat v jedné firmě společně se svým manažerem a někdejším skokanem Edim Federerem, který se stará například i o polskou jedničku Adama Malysze. Rozlučku naplánoval na zimu do Kulmu, kde se stal před devíti lety světovým šampionem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články