Hlavní obsah

Moravec čeká na povolení stavět. Nemůžu hrábnout do země, koukal by z toho jen průšvih, říká biatlonista roku

Martin KézrPrávo

Zopakoval prvenství v anketě o nejlepšího českého biatlonistu. Před rokem se ještě zvlášť vyhlašovali vítězové v kategorii mužů i žen, letos ovládl trojnásobný olympijský medailista Ondřej Moravec společné pořadí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Biatlonistou roku byl v Praze vyhlášen Ondřej Moravec.

Článek

Vzal jste galavečer v pražském klubu SaSazu jako tečku a už se za sezónou neohlížíte?

Jak začala příprava na novou sezónu, tak myšlenky jsou někde jinde, ale nedělat vyhlášení té minulé, která biatlon tolik zviditelnila, by bez debat byla chyba. Prvenství v anketě beru i jako známku toho, že se mi opravdu dařilo. Přišlo mi i vhodnější vyhlašovat jen jednoho vítěze, ale nechci to stavět tak, že moje tři medaile ze Soči jsou víc než dvě Gábiny Soukalové.

Musel jste hodně přemlouvat tělo, když po dovolené začala zase tréninková dřina?

Já letos i dovolenou pojal hodně aktivně. Dopřál jsem si skialpinistické šestihodinové túry, i když v minimálně intenzitě, pak jsme jeli na ledovec na sjezdovky, takže návrat k tréninku až tak moc nebolel. Na rozdíl od minulého roku nelezu teď vyčerpáním po zdi.

Jak vypadá první fáze přípravy?

Klasika. Kolečkové lyže, běhání, kolo a posilování, úplně převrátit přípravu by byl risk. Máme tam jeden tunel v Oberhofu, jinak ale trénujeme převážně Jablonec, občas Letohrad i Nové Město. Tam jsme si to zpestřili o víkendu svěťákem horských kol, ale jen jako diváci. Nic převratného v přípravě už vymyslet asi ani nejde. Flintu jsem teď čtyři dny neměl v ruce, ale z prvního střílení byl dobrý pocit. Nic jsem nezapomněl...

Už jste investoval olympijské prémie do stavby domu, jak jste po Soči sliboval?

Určitě na to padnou a rozhodně nebudou stačit. Bohužel ale stále ještě nestavím a vypadá to, že začnu teprve někdy v říjnu. Parcelu jsem přitom koupil před čtyřmi lety a zažádal o změnu územního plánu, jenže pořád se to vleče. Nemůžu zatím hrábnout do země, koukal by z toho jen pořádný průšvih.

Ani cinkot vašich olympijských medailí nezrychlil práci úředníků?

Bohužel ne. Trochu jsem si myslel, že bych dostal třeba výjimku, abych udělal alespoň základy, teď na to byl čas i energie, jenže nic. Projekt je připravený, ani stavební povolení nebude problém, jenže dokud v katastru nemá pozemek oprávnění ke stavbě, tak mám smůlu.

Reklama