Hlavní obsah

Otevřená zpověď Kowalczykové! Bojuje s depresemi a běhá, aby přežila

Léta patří k nejlepším běžkyním na lyžích na světě a sbírá trofeje jako na běžícím pásu, vnitřně však svádí Polka Justyna Kowalczyková velký boj se svojí třináctou komnatou. Trpí prý depresemi, nespavostí, nevolností i vyčerpáním a podle svých slov se dostala do fáze, kdy běhá, aby přežila. Otevřeným rozhovorem se zpravodajem serveru Sport.pl šokovala okolí, které nemělo o jejích problémech tušení.

Foto: Profimedia.cz

Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková se svěřila, že bojuje s depresemi.

Článek

"Jsou dny, kdy nemám chuť ani sílu vstát z postele. Jediné, co v pokoji vidím, je strop. Diagnostikovali mi deprese před rokem, několikrát jsem zkoušela brát léky, ale bylo mi ještě hůř. Už se nechci skrývat a lhát," řekla dvojnásobná olympijská vítězka i mistryně světa a čtyřnásobná vítězka Světového poháru.

V únoru na olympijských hrách v Soči vyhrála klasickou desítku. I když měla drobnou zlomeninu v nártu a šrámy na duši. Loni během soustředění údajně potratila, deprese s sebou přinášely i další zdravotní problémy. "Několik nocí jsem probděla, pak třeba na chvíli usnula, ale za dvě hodiny musela vstávat a závodit. Někdy jsem se z toho na chvíli dostala. Ale ve skutečnosti běhám o život," řekla jednatřicetiletá lyžařka.

Spolupracuje s psychoterapeutkou, ve sportu nachází částečnou úlevu. A radost. "Chci žít a to je stimul, který mě od toho všeho odvrací. Ale když vám je špatně, máte horečku a do toho tréninky, je to hrozně obtížné," přiznala.

"Poslední tři roky jsem žila ve lži," vysvětlila, proč odmítala pozvánky na společenské akce, utíkala od lidí i rodiny. "Chci o tom konečně mluvit otevřeně, ne se dál skrývat. Sportovci si neradi přiznávají slabiny," dodala.

Reklama

Související témata: