Hlavní obsah

Akrobat Valenta už zase skáče

Pavel NovotnýSport.cz

Zpět na můstcích je akrobatický lyžař Aleš Valenta. Zlatý skokan z olympiády v Salt Lake City je po operaci na začátku dubna opět v plném tréninku a v pátek si ve svém akrobatickém centru ve Štítech konečně vyzkoušel opojný pocit letu s lyžemi na nohou.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

Lékaři v pražské motolské nemocnici na začátku dubna českému reprezentantovi odstranili výrůstek na krční páteři a obratle vyspravili titanovou destičkou. Vedle potíží s krkem pak Valenta odstraňoval i problémy s bederní páteří, které jej trápily v průběhu celé sezóny.

"Krk mě vlastně nikdy nelimitoval. Výrůstek na páteři byl ale svým způsobem nebezpečný a bylo jej potřeba odstranit. Trable s bederní oblastí jsem vyřešil speciálními posilovacími cviky," podotkl Valenta ke svému zdravotnímu stavu v rozhovoru pro Sport.cz.

Trénovat začal už před pěti týdny, lyže ale obul až v závěru minulého týdne. Do té doby se věnoval kondiční přípravě, které chce dát letos vedle skokanského tréninku větší prostor než v minulých letech. "Myslím, že loni jsem měl dost naskákáno, ale fyzické přípravě jsem asi nedal tolik, kolik bylo potřeba, a pak mi kondička trochu chyběla," zpytoval svědomí dvaatřicetiletý akrobat.

Petersonův skok ještě neviděl

V přípravě na olympijskou sezónu nebude ani pospíchat za sněhem, na nějž si v minulých letech vždy poprvé sáhl v září v australském Mt. Bulleru. "Letos jsem se rozhodl úvod Světového poháru v Austrálii vynechat. Sice se mi tam dařilo, ale vzhledem k tomu, že mám vlastně dvouapůlměsíční manko v tréninku, tak raději znásobím objem skoků do vody," má jasno Valenta.

Na hrách v Salt Lake City Valenta šokoval soupeře trojitým saltem s pěti vruty, které před ním na vrcholné soutěži nikdo neskočil. Trumfem pro olympiádu v Turíně měla být náročnější varianta pokřtěná Ledový dech, jejíž premiérové provedení na sněhu ale českému akrobatovi vyfoukl Američan Jeret Peterson. Chystá Valenta do Itálie nějaké jiné překvapení?

"Jeretův skok mě hodně překvapil. To, že zrovna on to takhle skočí, by mě nenapadlo. Navíc mám pořád pochybnosti o tom, že to skočil technicky správně. Ale to je jen moje úvaha, video s jeho skokem jsem ještě neviděl. Každopádně plán pro Turín neměním. Chtěl bych předvést Ledový dech a kombinaci trojného salta s pěti vruty, kterou jsem skočil v Salt Lake City," uzavřel Valenta.

Reklama