Hlavní obsah

Neumannová se opět pře se svazem kvůli smlouvě

Problém Kateřina Neumannová versus Svaz lyžařů České republiky ohledně podpisu reprezentační smlouvy není ani v letos zatím zažehnán. Úřadující mistryni světa v běhu na lyžích se nelíbí některá vyjádření svazového předsedy Aleše Vaňka a spory o reklamní plochy na kombinéze několikanásobné olympijské medailistky se tak vlečou. Přesto obě strany věří, že se ještě před zahájením sezony dohodnou.

Článek

"Já o tom budu mluvit takhle veřejně naposledy. Chci, aby to řešili manažeři a já měla klid na trénink," prohlásila na dnešní tiskové konferenci Neumannová. Chtěla reagovat na nedávná Vaňkova slova v tisku, která ji rozčílila. Vaněk tvrdil, že Neumannové dal svaz na přípravu 1,95 milionu korun. "Jenže to nebyly peníze od svazu, ten fungoval pouze jako prostředník při jejich převodu," oznámila lyžařka.

Loni se rozpoutala mediální smršť kolem potřeby Neumannové angažovat švédského servismana Ulfa Olssona, na něhož neměl svaz peníze. Lyžařka ho mohla zaplatit z prostředků svých sponzorů, chtěla ale reklamní plochu na svém dresu. V tom je potíž i letos. Sedmdesát procent plochy vlastní Neumannová. "A na těch zbylých třiceti se musíme dohodnout. Já hájím zájmy svazových sponzorů," obhajoval se Čestmír Skrbek, sportovní ředitel běžců na lyžích.

Neumannová se dala maximalistickou cestou

Neumannová tvrdí, že se dala maximalistickou cestou. "Rozdíl několika sekund na trati, to jsou statisíce a miliony v přípravě. Jestli chci být nejlepší na světě, musím mít přípravu naprosto precizní. To se týká zabezpečení celého týmu včetně regenerace, kterou potřebuji čím dál víc," uvedla dvaatřicetiletá lyžařka. "V Norsku a Itálii fungují skvělé servisní týmy. Já jsem si ale ten tým musela vytvořit sama, jestli chci být nejlepší na světě."

Podle Skrbkových informací dostala Neumannová od svazu asi půl milionu korun. "Nijak přípravu omezovat nebudeme, peníze se sehnat musí," prohlásila lyžařka. V závislosti na sněhových podmínkách jí bude podle manažera Josefa Jindry celá olympijská sezona stát mezi šesti a sedmi a půl miliony. "My musíme finančně zajistit i mladé závodníky a k tomu potřebujeme Kateřinu," hájil své zájmy Skrbek.

Lyžařka by si přála mít všechny reklamní plochy pro sebe, jak to mají akrobat Aleš Valenta a sjezdařka Šárka Záhrobská. "Takové smlouvy bych podepsala hned," prohlásila Neumannová, které Vaněk údajně nabídl stejný kontrakt, s jakým lyžařka loni souhlasila. "Já jsem závodnice stejných světových kvalit. Není to tak, že já bych si vymýšlela, chci jen zajistit nejlepší možnou přípravu a podmínky," říkala Neumannová.

Dvě varianty k výběru

"Navrhli jsme dvě varianty a jednáme, která bude průchozí," tvrdil Skrbek. "O prázdninách by se to mělo podepsat, aby se to netahalo do sezony jako loni," pravil. Smlouvy nemají zatím ani další reprezentanti Bauer, Koukal a Kožíšek, ale jejich manažeři se s vedením svazu již dohodli. "Pokud svaz sežene dost peněz za zbylé reklamní plochy, zůstaly by jemu, jinak bych si je vzala já," řekla lyžařka.

Manažer Jindra se podivuje nad skutečností, že Vaněk prý mluvil o smlouvě od sponzora za 60 milionů korun na čtyři roky, což je částka, jejíž podíl by běžce zajistil. "To by byl obrovský nadstandard," řekl Jindra. "To je Vaňkova věc, já o tom nevím," řekl Skrbek. "Neměla jsem s Vaňkem žádné problémy, až do té doby, než zveřejnil tyto lživé informace," řekla Neumannová. Vaňkovo vyjádření se zatím ČTK nepodařilo získat.

Reklama