Hlavní obsah

Skokan Janda vyměnil před sezónou značku lyží

PRAHA

S novou značkou lyží vstoupí do olympijské sezóny skokan Jakub Janda. Dvojnásobný medailista z únorového mistrovství světa opustil po jedenácti letech firmu Fischer a během soustředění ve Slovinsku podepsal smlouvu s tamním výrobcem lyží Elan. Vedení slovinského partnera si Jandu získalo svým přístupem.

Foto: Archiv

Současný nejlepší český skokan na lyžích Jakub Janda.

Článek

Skokan měl možnost otestovat osm párů 'skoček' a čtyři se mu zamlouvaly. "Zdály se mi perfektní a skvěle mi sedly. Jsou (Slovinci) schopni splnit vše, co jsem si řekl, a proto jsem se rozhodl pro ně," řekl Janda v rozhovoru s ČTK.

Šestadvacetiletý Janda má za sebou pestrý měsíc a půl přípravy. Slovinský kouč českého týmu Vasja Bajc zařadil vedle tradičního tréninku adrenalinové vyžití. Skokané se proletěli v akrobatickém letadle s přetížením čtyři až pět G, zažili volný pád v tandemu, testovali nájezdový postoj v aerodynamickém tunelu a dokonce se v Chorvatsku naučili potápět s přístroji.

Tandemové seskoky

Koncem května se skokané v simulovaných podmínkách postavili stodvacetikilometrovému větru, což odpovídá stokilometrové nájezdové rychlosti. Zjišťovali, co znamená dobrá nájezdová pozice ve vztahu k rychlosti. "Zkoušeli jsme, jak kdo má aerodynamický nájezd, a teď dokonce vymýšlejí ještě něco s letovou fází," řekl Janda.

V rámci následného soustředění v Kranji si reprezentace odskočila na nedaleké letiště. Závodníci v tandemovém padáku opouštěli letadlo v tříkilometrové výšce a zažili 1800 metrů dlouhý volný pád. "To bylo perfektní, mám adrenalinové sporty rád. S padákem už jsem kdysi skákal i sám," neskrýval Janda nadšení.

Perličkou byl let s pilotem v akrobatickém větroni zvaném fox. "Z letadla mi bylo trochu špatně," přiznal Janda, že veletoče ve výšce dvou kilometrů nad zemí s ním poněkud zamávaly.

Má za sebou potápěčský kurz

Koncem června vyrazili skokané k moři do Chorvatska, kde absolvovali potápěčský kurz. "První ponory byly hrozné," líčil Janda. V třímetrové hloubce prý bojoval se základními cviky. "Třeba se sundáváním masky. Nesmíš se nadechnout nosem, což jsem samozřejmě udělal a hned musel k hladině," uvedl Janda.

Postupně přišel potápění na chuť, získal certifikát a poslední den se ponořil nejhlouběji. "Do jednadvaceti metrů, ale moc toho v Chorvatsku pod vodou k vidění není," řekl stříbrný a bronzový skokan ze světového šampionátu v německém Oberstdorfu.

Na můstku Janda skákal doma ve Frenštátu, v Kranji i v italském Predazzu. "Naskákáno mám docela dost, ale zatím to není nic moc," řekl Janda. V poslední době řešil problémy s nájezdem. "Pořád jsem se hledal, ale lepší se to," řekl.

Skokani si zvykají na jiné kombinézy. Od nové sezony budou mít všichni stejný střih. "Aby se už nešvindlovalo, ale moc mi nesedla," stěžoval si Janda, že ve vzduchu necítí, že by ho něco neslo. "Kombinéza se totiž vůbec nenafoukne, vzduch jde kolem tebe. Není to příliš efektivní a měl jsem s tím problémy," řekl Janda.

Teď si vybírá chopper

Týden má teď volno. Jednou denně sice chodí do posilovny, ale může si poležet déle v posteli a přemýšlet, jakou si koupí motorku. Zamiloval se totiž do stroje Yamaha Dragstar 650 Ivo Župana, nového Bajcova asistenta u družstva. "Už mám po Slovinsku najeto tři sta kilometrů. Je to paráda," liboval si Janda.

Motocykl si asi koupí už tento týden. "Špekuluju nad tím na internetu," řekl s tím, že si vybral kategorii chopper. "Má maximálku sto čtyřicet, je to pohoda," řekl Janda, že si chce užívat a ne létat s větrem o závod. "Na silniční bych se zabil," dodal skokan.

Po dovolené začne Janda skákat ve Frenštátu a 24. června odjede na můstek do Innsbrucku, kde stráví necelý týden. Po čtyřdenní pauze se v srpnu vrhne do letního Světového poháru. "Uvidíme, jaká bude forma. Léto z hlediska zimy není důležité, ale končit osmdesátý, to by asi nebylo dobré," řekl Janda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články