Hlavní obsah

Lyžař Koukal odchází do důchodu! Krach týmu byl signálem, abych odešel, vysvětlil

Praha

Lyžař Martin Koukal ukončil kariéru! Mistr světa z Val di Fiemme 2003 v běhu na 50 kilometrů a majitel bronzové medaile ze štafety na zimních olympijských hrách ve Vancouveru 2010 den před šestatřicátými narozeninami oznámil, že minulá sezóna byla jeho poslední!

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Koukal

Článek

„Definitivní rozhodnutí jsem učinil na konci prázdnin. Už po sezóně jsem trošku řešil, jestli nebude lepší odejít. S týmem jsem jednal, že bych závodil a pracoval trošku v organizační sféře. Jenže tým zkrachoval s velkými dluhy vůči závodníkům i lidem kolem. Bral jsem to jako znamení, že bych měl začít život řešit jinak," vysvětlil rodák z Nového Města na Moravě, který se lyžování věnoval od dětství, do deseti let hrál ve Žďáru nad Sázavou i hokej. V seriálu Světového poháru debutoval v roce 1997 ve Val di Fiemme.

„Byla ještě šance odejít do týmu, který se specializuje na ski klasik, což by však obnášelo velkou změnu v tréninku. Takže jsem se prostě rozhodl, že je třeba naplno začít s něčím novým," vysvětlil Koukal, jenž poslední sezónu absolvoval v týmu Skinfi.

Svět šokoval nejvíce v roce 2003, kdy ve Val di Fiemme získal první titul pro českou reprezentaci na mistrovství světa v běhu na lyžích v historii. „Právě zlato z šampionátu a olympijská medaile ze štafety, to jsou stěžejní body mojí kariéry, na které nikdy nezapomenu. A celkově ten život spojený s lyžováním. Viděl jsem fantastická místa a poznal skvělé lidi po celém světě, což vše mohu využít v další profesi," prohlásil Koukal.

Zkouší vlastní podnikání

Bude se věnovat vlastnímu podnikání. „Začal jsem vlastně už minulý rok, kdy jsme přesně na moje narozeniny spustili projekt Kemp Martina Koukala. Jde o přípravu pro hobby lyžaře. Chci jim ukázat cestu, jak zlepšit kondici na běžkách, užít si lyžování a přiblížit jim maximálně, o jak fantastický sport se jedná," uvedl Koukal. „Běžkám se věnuje čím dál více lidí. A já jim mohu předat zkušenosti. Do budoucna bychom rádi rozšířili záběr i na mládež, ale aktuálně se zaměřujeme jen na dospělé," doplnil Koukal.

Zakládá si na faktu, že se každého kempu osobně účastní. „Strašně mě bavilo být s lidmi. Bylo strašně příjemné vidět, jak lidé reagují, posouvají se, a pak po závodech mi líčili, že se zlepšili. Já jsem rovněž neuměl lyžovat, když jsem začínal a musel se učit. Já se k technice propracovával třicet let a byl na lyžích dnes a denně. Lidé, kteří nejsou úplně top, dělají rychlé pokroky," vyprávěl Koukal.

Kromě lyžování dokázal v roce 2004 s horolezcem Radkem Jarošem vystoupit na Čo Oju, šestou nejvyšší horu světa (8201 metrů).

Zúčastnil se zimních olympijských her v Naganu 1998, Salt Lake City 2002, Turíně 2006 a Vancouveru 2010. Ve Světovém poháru byl dvakrát druhý (ve sprintu a v běhu na 15 km volnou technikou) a jednou třetí. V roce 2003 vyhrál anketu Král bílé stopy o nejlepšího lyžaře ČR, v témže roce byl druhý v anketě Sportovec roku. S manželkou Vandou vychovává syna Sebastiana a dceru Sandru. Jeho bratr Petr je úspěšným hokejistou, který hrál mj. v Pardubicích.

Zkusí se Koukal po vzoru jiných sportovců ještě k závodění vrátit?
Ano
10,1 %
Ne
89,9 %
Celkem hlasovalo 2528 čtenářů.

Reklama