Hlavní obsah

Ze Strachové půjde strach. Zkusila jsem thajský box, budete se mě teď bát, směje se lyžařka

Praha

Léta jí vyčítají, že jezdí příliš uvolněně, že její styl je moc „hodný“. S tím je ale zřejmě konec, lyžařka Šárka Strachová totiž zařadila do tréninku thajský box! "Moc mě to chytlo," libuje si devětadvacetiletá reprezentantka. Do své 13. sezóny vstoupí 25. října obřím slalomem v rakouském Söldenu.

Foto: Profimedia.cz

Česká lyžařka Šárka Strachová.

Článek

Jaká bude 13. sezóna?

Třináctka bude šťastná, určitě. (usměje se)

Bude také poslední?

Nechme se překvapit, sama nevím. Může být poslední, ale nemusí. Budu se znovu řídit svojí intuicí, která mi po uplynulé sezóně řekla, že mám u lyžování zůstat.

Co vám radí vaši nejbližší?

Budou mě podporovat, ať se rozhodnu jakkoli. Bojuju sama se sebou, touhy po rodině tam už nějaké jsou, jenže moje druhá půlka, soutěživá, mě drží na svazích.

Nedávno jste se vrátila z třítýdenního kempu v Argentině. Jste spokojená, jak proběhl?

I na jihoamerických horách se sice podepisují poslední teplé zimy, první týden trochu připomínal březnové lyžování ve Špindlu, ale pak se ochladilo, závěrečné dva týdny byly perfektní. Celkově se cítím o velký kus klidnější, lyžuji s ještě větší radostí. Do tréninku jsme navíc přidali novinku, která mě chytla.

Povídejte.

Jak je mi vyčítáno, že moje jízdy jsou příliš hodné, zvolili jsme proti tomu taktiku thajského boxu. Abych zlepšila dynamiku, agresivitu.

Našla jste v sobě agresi?

Když jsem přišla na první trénink, zněla dohoda, že to bude bezkontaktní, jenže trenér mě postupem času vyprovokoval, takže už dokážu i kopnout. Možná se mě budete bát, až na jaře uvidíte záběry z chytaného filmového dokumentu. (směje se)

Stál vás box nějaké modřiny?

Teď už je to dobrý, ale než si člověk okopal holeně, pár modřin samozřejmě bylo.

Vědí soupeřky, že boxujete? Pokud ano, mohly by mít větší respekt.

(směje se) Myslím, že ne, ani já sama nevím, co ony dělají. Box mě ale fakt chytil.

Vnímáte už prvky z boxerského tréninku na lyžích?

Thajský box je vhodný doplněk pro všechny činnosti. Na kondici, dynamiku, celkové držení těla, posílila jsem trup, nohy, boky. Tam je to hodně znát. Agresivita je především o hlavě, co si na svahu dovolím, ale věřím, že i tam jsem se posunula.

Ve sbírce vám chybí Malý glóbus (celkový triumf v jedné disciplíně). Myslíte si na něj?

Dřív jsem na něj myslela intenzivně, svazovalo mě to. Teď k tomu přistupuji tak, že pro něj udělám maximum, ovšem umím si připustit i variantu, že to nevyjde. Věřím, že díky tomu budu jezdit uvolněněji.

Reklama