Hlavní obsah

S praporem „sedmdesátníků“ zůstal Bauer sám. Končit se mu nechce, Tour de Ski ale vynechá

Michal OsobaSport.czPrávo

Myšlenky na konec kariéry zahnal, sedmatřicetiletý lyžař Lukáš Bauer hodlá nadále v bílé stopě prohánět své většinou výrazně mladší soupeře. Na novou sezónu se chystal většinou odděleně od zbytku české reprezentace, trénoval se svojí německou skupinou i elitními ruskými lyžaři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec Lukáš Bauer během tiskové konference Českého svazu lyžařů před nadcházející sezónou.

Článek
Fotogalerie

Skikrosař Tomáš Kraus říkal, že v jeho věku už je hlad po úspěchu menší. Souhlasíte?

Já myslím, že Krausík kecá, hladový po úspěších je, maximálně se mu nechce trénovat, aby to bolelo. (směje se) Ale něco na tom bude, když už vás to hodně bolí, nebo je extrémně hnusně a máte jít trénovat, říkáte si: „Proč?" Jenže nakonec i ten Krausík tady pořád straší a směřuje k tomu, aby všem ukázal, že mládí není všechno.

Vaši vrstevníci a parťáci z bronzové olympijské štafety Martin Koukal a Jiří Magál letos ukončili kariéru.

Nevím, proč tak mladí kluci tak brzo končí. (úsměv) Mrzelo mě to, myslím, že zejména Jirka Magál mohl určitě dostat větší podporu, protože nám ve štafetě určitě bude chybět. Osobně štafetu vidím jako problém, pokud mladíci neukážou, že se udělal nějaký velký krok dopředu. To mě mrzí, ale nikdo tu není věčně a holt ten prapor „sedmdesátníků" už držím jen já...

Vy zdravotně držíte fit?

Naprosto. Já si před dvěma lety řekl, že nebudu nemocný a zatím to držím. (úsměv)

Jak vlastně vaše příprava odděleně od českého týmu probíhala?

Na jaře jsem přemýšlel, jestli pokračovat nebo ne a zjistil, co jsem tušil dlouho, že se mi ještě úplně končit a jít do normálního procesu nechce. Tak jsem se domluvil s vedením svazu na nějaké cestě, kterou si jdu. Trénoval jsem opět s německou skupinou a tři týdny i s ruskou, stejně jako vloni. Byl tam Legkov, Usťugov, asi sedm výborných Rusů, se kterými jsem tři týdny trénoval a viděl, jak to dělají. To bylo takové zpestření léta, které je po tréninkové stránce hodně dlouhé.

Dalším důvodem vašeho většího osamostatnění byla snaha být víc doma s rodinou.

Jednoznačně. Už několik let mi vadilo, že doma moc nejsem a občas dostanu vyhubováno, že pořád lítám někde po světě a pak ve finále výsledky žádné. V loňské sezóně jsem se snažil, aby aspoň nějaké výsledky byly, když už jezdím, letos je to nastaveno stejně. Ale děti byly hlavní motivace, proč jsem se chtěl zašít víc domů na Boží Dar.

Program vaší sezóny bude klasický?

Klasický, s vrcholem na mistrovství světa. Do Tour de Ski bych měl absolvovat kompletní program Světového poháru kromě samostatných sprintů, snad jen v Lillehammeru v rámci minitour je musím odjet. Tour de Ski vynechám, je tam mistrovství republiky v Novém Městě na Moravě ke konci ledna, což je novinka v českém programu, pak poslední Světový pohár v Östersundu a Falun.

Jste definitivně rozhodnutý Tour de Ski vynechat?

Definitivního není nikdy nic, ale na jaře jsem přišel s vizí, že bych rád vynechal Tour de Ski z několika důvodů. Tím hlavním je mistrovství světa ve Falunu, kde by měla gradovat největší forma.

V čem by vám mělo vynechání Tour de Ski pomoct?

Už do loňské sezóny jsem šel s tím, že jsem chtěl absolvovat jen první čtyři etapy. Ale nikdy jsem Tour nevynechal. A i vloni se ukázalo, že Martin Sundby, který dominoval ve Světovém poháru a vyhrál Tour de Ski, i když na olympiádě měl bronz, byl to v Soči jeho výsledkový stín. A Johan Olsson zase poněkolikáté vynechal Tour de Ski a jel výborně na olympiádě. Tak jsem si říkal, že když to může být poslední sezóna, obětuju kvůli Falunu Tour de Ski, byť mi kromě loňského roku sedělo.

K jaké disciplíně budete na mistrovství světa nejvíc vzhlížet?

Určitě k padesátce a přemýšlím, jestli druhý vrchol bude skiatlon, nebo patnáctka volně. Poslední dva roky od problémů se stehenním svalem, nevím proč, ale moje výsledky v bruslení nejsou takové jako předtím. Rád bych cílil i na patnáctku skejtem, ale uvidíme podle zimy.

V posledních letech se účastníte i dálkových běhů. Jaké s nimi máte plány?

Chtěl bych se zúčastnit více závodů než v předchozích sezónách, zatím vzhlížím k Jizerské padesátce a Marcialonze, pak je Birkebeiner a Aarefjällsloppet, ale tyhle dva závody už jsou po sezóně Světového poháru. Co se týče Vasova běhu, který jsem také zvažoval, tak jedině v případě, kdybych měl pomoct týmu, sám tam moc šancí s tím profilem nemám, obzvlášť v době, kdy pro mě bude prioritou mistrovství světa.

Jezdil jste za tým Coop, na novou sezónu už jste s někým dohodnutý?

Nejsem. V kontaktu s nějakými týmy jsem, ale zvažuju i to, jestli je pro mě nějaký benefit se spojovat s týmem a mít k němu nějaké povinnosti. Sice by to bylo pro mě finančně i organizačně náročnější, ale pokud se v půlce sezóny rozhodnu, že k žádnému laufu nenastoupím, abych se mohl připravit na mistrovství světa, tak to můžu udělat, kdežto v týmu bych musel dodržovat danou dohodu.

Reklama