Hlavní obsah

Rakouský expert nakopl Koudelku k oslnivému létu. Změnili jsme všechno, říká skokan

Praha

Když se potvrdil příchod Richarda Schallerta k českým skokanům na lyžích, pro Romana Koudelku to byla skvělá zpráva. S padesátiletým rakouským expertem měl dobré zkušenosti a výsledky během letní sezóny potvrdil, že mu jeho příchod prospěl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Skokané na lyžích Roman Koudelka (vlevo) a Jan Matura už s optimismem vyhlížejí zimní sezónu.

Článek

V Hinzenbachu poprvé v kariéře závod letní Grand Prix vyhrál, v závěrečném díle v Klingenthalu přidal 25letý skokan druhé místo. „To je velké povzbuzení. Člověk si může říkat, že na úspěch má, ale dokud to nepředvede v závodech, ve skrytu duše stejně úplně neuvěří,“ ví Koudelka.

Rozuměli si už dřív

Schallert se k Čechům vrátil po pěti letech. „Už tenkrát jsme si rozuměli,“ vzpomíná Koudelka, jenž u Rakušana přezdívaného Richie hledal pomoc i před dvěma lety, kdy postrádal skokanskou pohodu. „Někdy se stane, že vám někdo tak sedne. Já měl štěstí, že to je Richie. Nevím, čím to je, ale vím, že jsme se vydali správným směrem,“ kvituje.

V Koudelkově přípravě nezůstal kámen na kameni. „Změnili jsme snad všechno, co se dalo,“ říká. „Dřív mi psal tréninky Plechy (osobní kouč Luboš Plecháč), teď má na starosti všechno Richie,“ srovnává.

Ne všichni skokani se Schallertem během jeho prvního období v letech 2006–2009 vycházeli tak idylicky. Šesté místo Jana Matury z Klingenthalu a devátá příčka matadora Jakuba Jandy, jenž po prvním kole dokonce vedl, ale naznačují, že i zkušenější borci se Schallertem našli správnou cestu.

Matura si s koučem vše vyříkal

„Během let, co jsme se potkávali, jsme si toho dost vyříkali. I on uznal, že udělal spoustu věcí špatně. Komunikuje s námi daleko víc, než když tu byl předtím,“ vypozoroval 34letý Matura.

Janda si oproti plánům prodloužil kariéru a zatím nemá důvod litovat. „My si z něj děláme srandu. Takhle končí už pět let a my na 90 procent věděli, že neskončí,“ usmívá se Matura.

Zimní sezóna začne skokanům 22. listopadu právě v Klingenthalu závodem družstev.

Reklama