Hlavní obsah

Sudová: Nový skok zkusím, až bude hodně měkký sníh

PRAHA

V plném tréninku už je opět boulařka Nikola Sudová, stříbrná z letošního mistrovství světa v akrobatickém lyžování. Po veleúspěšné sezóně stihla dovolenou i školní povinnosti, nyní už se ale plně soustředí na pilování nového skoku. "Zatím sice dopadám na nohy, ale není to nic extra, snad se to za čtrnáct dní ještě trochu zlepší," říká Sudová v rozhovoru pro Právo.

Foto: čtk/AP

Nikola Sudová (uprostřed) chce soupeřky překvapit novým skokem.

Článek

Kde jste po minulé veleúspěšné sezóně nabírala síly do přípravy na další, olympijskou? Už v květnu jsem byla na dovolené v Egyptě, později už bych to nestihla. Ale květen byl pro mě akorát, já už bych o moc větší teplo nesnesla. Nebylo to klasické ležení u moře, i dovolená byla trochu propojená s tréninkem.

Potom vás čekaly zkoušky na Pedagogické fakultě liberecké univerzity. Jak jste dopadla? Něco jsem udělala, něco ne. (úsměv)

A v jakém poměru byly ty úspěšné a neúspěšné zkoušky? Dvě jsem zvládla, pak jsem na jedné neuspěla. Když mi vypíšou na září termín, půjdu na ni ještě jednou.

Teď už ale veškerou energii věnujete přípravě nového skoku, salta s vrutem mimo osu. Jak jste s jeho nácvikem daleko? Od úterý jsem zase v akrobatickém areálu ve Štítech, kde se věnuji jeho nácviku do vody. Zatím sice dopadám na nohy, ale není to nic extra, snad se to za čtrnáct dní, než půjdu na sníh, ještě trochu zlepší. Původně jsem chtěla skákat trochu jiný skok, ale ten mi do vody moc nešel, tak jsem to mírně změnila. Ale oba mají stejnou obtížnost a hodnocení, rozdíl je jen v tom, že jeden točím dopředu a druhý dozadu.

Kolik skoků denně zvládáte? Většinou 24, z toho tak polovina je ten nový skok.

Pak ho ještě studujete na videu? Jasně, trenér Radek Herot to natáčí, ale na ty chyby už si musím stejně přijít sama. Už mám ten skok v hlavě, takže mám představu, co jsem při něm udělala špatně.

S jakými pocity půjdete s tímto skokem na sníh? Těšíte se? Máte obavy? No, mám velké obavy. Uvidíme, jak se ještě po těch čtrnácti dnech zlepším, ale respekt mít budu, jestli skok dotočím. Radši ho budu zkoušet, až bude hodně měkký sníh. (směje se)

Už víte, jaký bude váš druhý skok v závodech? Ještě nejsem rozhodnutá. Nejspíš to bude také salto, ale možná zůstanu u helikoptéry.

Zpestřilo vám i letos letní přípravu horské kolo? Jela jsem dva závody Českého poháru. Jak jsem dopadla? Asi poslední, ale já na to trénovala minimálně. Pro mě je to příprava, po dvou hodinách si sáhnu na dno, i když to na specialistky stejně nestačí.

Ve Štítech s vámi trénuje i vaše sestra Šárka. Počítáte s tím, že s vámi bude objíždět všechny závody Světového poháru? To všechno záleží na financích. Pokud budou, tak by Šárka jezdila všude.

V květnu bylo zvoleno nové vedení akrobatického úseku svazu lyžařů. Změnilo se tím něco pro vás? Žádná extra změna to nebyla, na rozdělení finančních prostředků má větší vliv vedení svazu než jednotlivé úseky. Rozdělení peněz zůstalo stejné, jen od Českého olympijského výboru jsme na olympijskou sezónu dostali více prostředků.

Už máte podepsanou reprezentační smlouvu na příští sezónu?Ještě ne, pořád je to v jednání mého manažera, diskutuje se o jednotlivých bodech.

Jsou ty sporné body zásadního rázu? Já jsem tu smlouvu ještě nečetla, ale opravdu hrozí, že nastane problém. Největší spor je kolem reklamních ploch, kde já chci mít své sponzory a svaz chce mít část pro svoje partnery.

Reklama