Hlavní obsah

Vrabcová-Nývltová přes léto ohromila Norky. Zaskočí je i v zimě?

Michal OsobaPrávo

Každý rok norské lyžařky absolvují tříkilometrový běžecký test na dráze, aby si před startem zimy otestovaly výkonnost. Nejrychlejší čas dosud držela bronzová ze Soči na třicítce Kristin Steiraová časem 9:29. Osmadvacetiletá Češka Eva Vrabcová-Nývltová si vylepšila osobní rekord až na skvělých 9:14 (rychleji z českých atletek letos běžela jen nová národní rekordmanka Kristiina Mäki), což vzbudilo ohlas i ve velmoci běžeckého lyžování číslo jedna. „Čas Steiraové na tři kilometry rozdrcen,“ hlásal přes léto titulek norského serveru langrenn.com.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová.

Článek

Vrabcová svoji famózní běžeckou formu potvrdila i při Běchovicích, kde zaběhla nejrychlejší český čas letité historie slavného podniku. „To je legendární závod, užila jsem si ho úplně maximálně,“ rozplývala se. Silniční desítku tak rychle jako letos Vrabcová nezvládla žádná česká vytrvalkyně minimálně za posledních šest let, kdy server behej.com eviduje nejlepší časy.

Výkonnost na lyžích nemusí nutně korespondovat s běžeckou výkonností, ale loni se Vrabcová z povedeného léta odrazila k životní zimě korunované pátým místem na třicítce v Soči.

Nemoci ji nezastavily

„Hrubá síla tam je, ale ještě musím dodělat silovou vytrvalost,“ naplánovala si před blížícím se startem zimní sezóny. Na jaře ji přitom zbrzdila série onemocnění i s podezřením na mononukleózu. „Trochu jsem se bála, že to bude problém, ale myslím, že jsme to stihli dohnat,“ pochvaluje si.

V elitní desítce Světového poháru byla trutnovská rodačka v uplynulé sezóně častým hostem, a tak může mít opět vysoké cíle. „Sportu jsem obětovala strašně moc, teď mi to vrací. Kdybych řekla, že chci jezdit do 30. místa, nikoho už to nezajímá, ani mě. Motivace je jinde,“ přiznává, byť konkrétnější mety si nechává pro sebe.

Ale kdyby se jí povedlo vykouzlit další titulky, jak zaskočila norská lyžařská esa, určitě by se nezlobila.

Reklama