Hlavní obsah

Sjezdařka Křížová si vyčistila hlavu při pouti do Santiaga de Compostela

Praha

Sbalila si všechny potřebné věci do jedné krosny a vyrazila do Španělska. Sjezdařka Klára Křížová udělala po minulé sezóně, kterou vyšperkovala dvě umístění v elitní dvacítce na olympiádě v Soči, řadu změn, a tak se rozhodla splnit si svůj dlouholetý sen. „Potřebovala jsem si vyčistit hlavu a načerpat energii na další ročník,“ vysvětlovala.

Foto: Ivana Roháčková

Klára Křížová při tiskové konferenci před startem sezóny.

Článek
Fotogalerie

Část jedné ze Svatojakubských cest absolvovala z Leonu. Do svého cíle, katedrály v Santiagu de Compostela, jí zbývalo zhruba 300 kilometrů. „Zvládla jsem to během deseti dnů a bylo to něco úžasného,“ vypráví pětadvacetiletá rodačka ze Zlína.

Zážitek, z něhož bude čerpat

Na rozdíl od řady dalších poutníků ji k cestě nepřiměla víra. „Nejsem věřící, ale hodně se věnuju meditaci a józe. Každému tu cestu můžu doporučit, strávit 24 hodin sám se sebou je výborný zážitek, ze kterého budu ještě dlouho čerpat,“ je přesvědčena.

„Cestou jsem potkávala samé skvělé lidi z celého světa. Překvapilo mě, že věkový průměr byl přes čtyřicet let, snad jen dva lidi, které jsme potkali, byli mladší než já,“ říká dcera olympijské medailistky ze Sarajeva Olgy Charvátové-Křížové.

Změn v jejím lyžařském zázemí proběhla spousta.

Zpátky k Francouzům

Po sezóně v italském týmu se vrátila k Francouzům, ukončila spolupráci s českým trenérem. „Jsem v sedmém nebi, můžu trénovat s mistryní světa ve sjezdu Marion Rollandovou či bývalou vicemistryní světa v super-G Marií Marchandovou-Arvierovou,“ pochvaluje si Křížová, pro kterou, jako jedinou českou specialistku na rychlostní disciplíny, je příprava v zahraniční nezbytná.

Skončila jí rovněž smlouva s hlavním sponzorem, a tak všemožně shání peníze na zajištění sezóny. Ta Křížovou vyjde na dva milióny, aby se mohla pokoušet naplnit své cíle: jezdit do 20. místa ve Světovém poháru a do 15. místa na mistrovství světa v Beaver Creeku.

V pátek však přišla o svou velkou fanynku, babičku Olgu Charvátovou. „Byl to těžší rodinný okamžik. Babička toho udělala pro české lyžování i celý sport a Sokol hodně, takže jí za to moc děkuju,“ vzpomněla na bývalou lyžařskou reprezentantku a funkcionářku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články