Hlavní obsah

Jsem čím dál chytřejší, říká zdravý Bank a sní o medaili z mistrovství světa

Michal OsobaPrávo

Povzbuzený sezónou bez vážnějších zdravotních trablů navíc s vydařeným olympijským vrcholem, kdy se dvakrát pral o medaili, vtrhne o víkendu v rakouském Söldenu Ondřej Bank do nového ročníku Světového poháru sjezdařů.

Foto: Sport.cz

Ondřej Bank na trati v Adelbodenu.

Článek

Už se těšíte, až se bílý cirkus opět roztočí?

Mně Sölden není úplně sympatický, moc se mi tam nedaří.

Čím vám nesedí? Profilem, nebo specifickým termínem?

Vším. Profilem i tím, jak je předsazený před zbytkem sezóny, všichni jsou tam hrozně vystresovaní… Každý chce zajet co nejlépe, protože po letní pauze nevíte, jak na tom jste. Stane se, že někdo zajede první závod do desítky a pak třeba neboduje. Já zase většinou v Söldenu nebodoval, i když jsem pak měl dobrou sezónu.

Vy jste se blýskl na závodech v Chile, kde jste vyhrál sjezd i super-G. To už může být dobrý ukazatel pro sezónu, ne?

I tam se stává, že je někdo strašně rychlej a pak ve svěťáku neboduje. Takže z těch výsledků se nedá úplně usuzovat, ale příjemné to určitě bylo. Navíc v tréninku se také cítím dobře.

Rychlostním disciplínám jste se v přípravě věnoval víc než v minulosti?

Malinko ano. Na rychlosti jsme zapracovali, investovali jsme i víc peněz do servisáků a přínos Slavo Muleje je velký, v tom prostředí se pohybuje třicet let. Prosadit se v rychlostních disciplínách je výzva, ale chtěl bych uspět ve všech, i když to bude náročné.

Máte tedy v plánu objíždět úplně všechny závody Světového poháru?

Nejde zvládat úplně všechno naplno, slalom speciál asi dáme malinko na vedlejší kolej, protože tam hraje velkou roli i startovní číslo. Ze začátku objedu všechno a uvidíme, jestli to má smysl a budu jezdit do třicítky. Jinak budeme tlačit sjezd, super-G, obřák a samozřejmě kombinaci.

Váš bratr a trenér Tomáš říkal, že uděláte vše pro medaili na mistrovství světa. To je tedy hlavní cíl sezóny?

Jsem známý tím, že pro mě je důležitější světák a konzistence výkonů. Ale mistrovství světa se jede v Beaver Creeku, kde to mám rád a kde jsem dosáhl na své jediné umístění na stupních v kariéře. I sponzor říkal, že mě podpoří, ale za to by chtěl, abych získal medaili, protože na ni mám. Beru to samozřejmě s rezervou, ale jeden z cílů a motivů vylepšit olympiádu tam je, když mám ještě jednu šanci. Ale pokud bych byl na bedně ve Wengenu, Kitzbühelu nebo kdekoliv ve Světovém poháru, bude to mít cenu možná ještě vyšší.

Pociťujete ještě nějaký efekt úspěšných her v Soči?

Rozdíl oproti třeba loňskému roku je velký. Předtím jsem vlastně dva roky pořádně nelyžoval, podpora logicky nebyla tak velká. Teď mi zase pomáhají sponzoři i lidé kolem, proto si můžu dovolit druhého servisáka A překvapuje mě, že v cizině na mě mladí lyžaři dost reagují, říkají, že mi na olympiádě fandili a bylo to super. To potěší.

Letos vás zdraví nezlobilo?

Musím zaklepat, cítím se dobře. Jsem čím dál chytřejší, nedělám hlouposti, abych si zbytečně neubližoval.

A třeba si nepřetrhl achillovku při fotbale jako hvězdný Nor Svindal…

Zrovna fotbálek právě nehrajeme. Jsem na sebe dost opatrný, přece jen nemívám úplně nejvíc štěstí ze všech. Ale náš sport je strašně nevyzpytatelný. Na prudkých kopcích mě pořád trochu větší respekt ovlivňuje.

Reklama