Hlavní obsah

Reprezentaci běžců na lyžích oživili mladíci, Bauer do nich rýpe

Praha

S jedním ostříleným harcovníkem bílé stopy, dvěma lyžaři v nejlepších letech a triem mladíků vyráží do nového olympijského cyklu reprezentace v běhu na lyžích.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Zkušenostem dýchá na záda mládí. Vpředu Lukáš Bauer, za ním Petr Knop.

Článek

Jakub Gräf, Petr Knop a Jacob Tony Kordač. Tato jména by si lyžařští fanoušci měli zapisovat do paměti během závodů Světového poháru, který startuje příští víkend ve finské Ruce. Poté, co kariéru ukončil 37letý Jiří Magál a o šest let mladší Dušan Kožíšek se do reprezentačního výběru nevešel, přišla do A týmu mladá krev.

„Líbí se mi to. Fungujeme jako tým, mladí se snaží a věřím, že do dvou tří let budou platnými nástupci Bauera a dalších,“ myslí si reprezentační kouč Miroslav Petrásek. „Když před osmi lety přišli Jakš a Razým, bylo to podobné. Oživí to tým i práci trenéra,“ pochvaluje si. Z tria mladíků by měl vykrystalizovat i čtvrtý člen štafety.

Našlápnuto mají dobře

„Jedna věc je si reprezentaci zasloužit, druhá, kdy přijdou výsledky. Jestli tu ještě budu. Ale kluci mají našlápnuto dobře,“ hodnotí téměř o generaci mladší parťáky Lukáš Bauer.

Většinu letní přípravy absolvoval mimo reprezentační tým, ale během společných soustředění stihl své možné nástupce okouknout a také poškádlit. Jako třeba Petra Knopa.

„Já si srandu dělám z každého. A když jsou těžké tréninky, kolikrát přijde otázka proč. Tak jsem do něj začal repjat, proč to dělá. Vždyť rozdíl mezi námi je 17 let a já zajedu desítku třeba o minutu rychleji. Tak mu říkám, že teď bude patnáct let makat, aby umazal minutu, když se mu bude fakt dařit. Snažil jsem se ho rozhodit, ale nedal se, je vidět, že ho to baví,“ usmíval se Bauer.

Mladíci ke svým starším kolegům vzhlížejí s respektem. „Postupně se začleňujeme. Výkonnostně na tom nejsme jako starší kluci, ale berou nás jako sobě rovné,“ pochvaluje si Knop.

Český tým v běhu na lyžích:
Lukáš Bauer37 let
Aleš Razým28 let
Martin Jakš28 let
Jakub Gräf23 let
Petr Knop20 let
Jacob Tony Kordač20 let

Reklama