Hlavní obsah

Ve vesnici v kraji sobů vletí mezi slalomové branky. Už se moc těším, říká Strachová

Levi/Praha

V mrazivém cípu Evropy je nažhavená na start prvního slalomu sezóny. Šárka Strachová po prologu v podobě obřího slalomu na ledovci v Söldenu půjde v sobotu v rámci nového ročníku Světového poháru do své nejsilnější disciplíny, v níž byla i mistryní světa. „Už se moc těším,“ přiznala česká lyžařka na svém facebookovém profilu, že jí závodění na prahu sezóny už moc chybělo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šárka Strachová na ilustračním snímku z doby před ZOH v Soči.

Článek

„Konečně se budeme moct poměřit, bude to pestřejší,“ vítá Strachová změnu. Na stereotyp si ale nemohla naříkat. V létě a na podzim do tréninku zařadila i adrenalinový thajský box, znovu jezdila na lyžích v jihoamerických horách, aby se po vydařené přípravě teď vrátila do tradiční finské destinace. Právě v kraji sobů začíná již tradičně slalomářská sezóna.

A tentokrát i v mrazu, o jakém si v momentálním středoevropském listopadovém teple můžeme u nás nechat leda tak vyprávět. Ale ještě na počátku týdne i na severu bylo kolem nuly. „Pak teploty padly až k minus šestnácti,“ líčí Strachová.

Číslo moc neřeší

Večer ji čeká slavnostní zahájení závodů s losováním čísel. „V centru města jako vždy, v tomto případě lépe řečeno vesnice,“ připomíná z největšího finského sjezdařského střediska poblíž městečka Kittilä.

Při losu jí připadne jedno z čísel mezi osmičkou a patnáctkou. Ale neupíná se k tomu, že by měla nějaké vytoužené. I kvůli počasí, které má být relativně stabilní. Ve Finsku si užívá podmínek, jaké po většinu minulé sezóny nepanovaly. To nezřídka pršelo, bylo teplo.

„Číslo potom hraje větší roli,“ upozorňuje. V mrazivém severním Finsku ale ani pozdější možnost startu s vyšším číslem nemusí být klíčovou nevýhodou. A snadnější může být i příprava lyží. „Mazání je složitější, když je sníh mokrý a teploty jsou vyšší. Tady je sníh hodně suchý, agresivní. Slalom je taky hodně o hranách, aby nebyly až moc ostré,“ říká a pochvaluje si intenzivní práci servismana Geriho. „Minulý týden ještě stihl zajet do firmy a přivezl nové lyže, které teď testujeme. Vypadají velmi dobře, tak je otázka, jestli na nich nepojedu už v sobotu.“

Už bez Schildové a Rieschové

Na svahu bude válčit proti rivalkám, mezi nimiž proti minulosti už budou chybět esa jako Marlies Schildová či Maria Rieschová. „O konkurenci ale nebude nouze. Je tu dost mladých, které se derou do popředí,“ je jasné vítězce dvou závodů SP. V Levi se ale nikdy nedostala ani mezi trio nejlepších.

V roce 2012 přestála trable s nezhoubným nádorem, v předešlé sezóně skončila nejlépe šestá v Aare, kde byla v roce 2007 mistryní světa sezóně. Půjde v téhle zimě ještě nahoru. Láká ji třeba i malý globus za celkové prvenství v disciplíně?

„Dřív jsem na něj myslela intenzivně, svazovalo mě to. Teď k tomu přistupuji tak, že pro něj udělám maximum, ovšem umím si připustit i variantu, že to nevyjde. Věřím, že díky tomu budu jezdit uvolněněji,“ pravila již dříve a otevřené nechávala, zda takhle sezóna bude pro ni poslední a zda po únorových 30. narozeninách ze světových svahů zmizí. „Nechme se překvapit, sama nevím. Může být poslední, ale nemusí. Budu se znovu řídit svojí intuicí, která mi po uplynulé sezóně řekla, že mám u lyžování zůstat,“ uvedla.

Záhrobská ve slalomech v Levi
28. 2. 20046.
29. 2. 20049.
10. 3. 200612.
11. 3. 200611.
11. 11. 200616.
15. 11. 20089.
14. 11. 20098.
13. 11. 20107.
10. 11. 201213.
16. 11. 201354., neprošla do 2. kola

Reklama