Hlavní obsah

Po ambicích přicházelo zklamání. Jakš už chce prokletí velkých akcí prolomit

Praha

V kategorii do 23 let je mistrem světa, se štafetou získal olympijskou medaili, v celkovém hodnocení prestižní Tour de Ski už třikrát pronikl do elitní desítky. Jenže seniorské mistrovství světa? Tam Martin Jakš mnoho výsledků k pochlubení se nemá.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžec na lyžích Martin Jakš.

Článek

V individuálním závodě byl na světovém šampionátu nejlépe osmnáctý. A osmadvacetiletý běžec na lyžích má v plánu udělat všechno proto, aby to po letošní sezóně už neplatilo.

Zdraví letos drží

„Konečně chci prolomit, že jedu na velkou akci s velkými ambicemi a pak zůstanu za očekáváním. Rád bych dojel do desátého místa,“ má jasno ohledně svého plánu pro sezónu, která běžcům začíná příští víkend ve finské Ruce. Světový šampionát, hlavní cíl jeho snažení, se koná v únoru ve švédském Falunu.

Už léta je u Jakše základní premisou úspěchu zdraví. Bacily poletující ve vzduchu neomylně chytal, letní příprava nebo samotná sezóna tím byla nezřídka poznamenána. Jak zvládlo jeho chatrné zdraví letošní přípravu? „Dobrý, drží,“ hlásí a rychle to zaklepe.

Léto zcela bez nemocí. Ale v Jakšově případě ani tato pozitivní informace nic neznamená. „Na začátku léta jsem měl antibiotika a pak na soustředění na Dachstein jsem odjel o tři dny později, ale to bylo jen lehčího rázu,“ vypráví Jakš, jenž nyní s reprezentačním týmem nabírá kilometry na sněhu ve švédském Gällivare.

Od dcer se hůř odjíždí

Prevenci přitom rozhodně nezanedbává, dávka vitamínů je pravidelnou součástí jeho jídelníčku. „Zkusili jsme s doktorem Koldovským i jednoho imunologa a internistu z Vrchlabí, který pracuje s homeopatií, používáme i různé bylinky,“ vypočítává Jakš.

Do zimy vyráží s optimismem. „Léto jsem měl jedno z nejlepších, mám indicie, že trénink byl povedený. Bývám schopen jezdit na začátku sezóny slušně, pak i na Tour de Ski, ale před vrcholnou akcí většinou přišlo nějaké omezení. Když se mi podaří se toho vyvarovat, mělo by to jít,“ věří Jakš, jenž je od her v Soči otcem druhé dcery.

„Manželka to zvládá, díky ní víc práce doma nemám. Ale je pravda, že Šarlotka má skoro tři roky a už se ptá: ,Táto, kam jedeš? Zůstaň tu.´ To je pak těžší říkat ne,“ připouští Jakš.

Reklama

Související témata: