Hlavní obsah

Nepatřím do starého železa, chce předvést Janda. Tak dlouho jako Kasai ale nevydrží

Klingenthal/Praha

Původně už závodit neměl. Jenže skokan na lyžích Jakub Janda změnil plán a páteční kvalifikací v německém Klingenthalu vstoupí už do své osmnácté sezóny ve Světovém poháru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skokan na lyžích Jakub Janda před odletem do Soči na Zimní olympijské hry.

Článek

Jste rád, že jste si kariéru prodloužil? Chyběla by vám skokanská parta?

Určitě by mi hodně chyběla. Jsem rád, že jsem tady. I v létě jsem výsledky ukázal, že na to mám a věk není v tomhle sportu limitující.

Před rokem jste byl přitom ohledně plánů na konec kariéry poměrně rezolutní. Co vás přimělo plány přehodnotit?

Byl jsem rozhodnutý ještě v půlce zimy. K tomu, že jsem chtěl končit, přispělo hodně osobních problémů. Ale pak jsem viděl, jak skáče Kasai a bavil se s ostatními kluky, kteří také chtěli končit a pak zůstali. A další věc byla, že mě oslovila lyžařská firma, která chtěla, abych pro ně skákal, to nešlo odmítnout. A podotýkám, že to není o penězích, jak z toho asi každý bude usuzovat, ale o spolupráci. Takovou nabídku jsem předtím nikdy nedostal.

V čem práce na vývoji lyží pro firmu Sport 2000 spočívá?

Oni mi dodávají lyže, já na nich skáču. Řeknu, co bych si od nich představoval a oni to vyrobí, což funguje fantasticky. A pak ode mě zpětně získávají poznatky, co se dá udělat ještě lépe. Třeba jsem měl vždycky pomalou nájezdovou rychlost, teď klukům z mančaftu dávám na zadek. Nevím, jestli je to jen těmi lyžemi, ale sedlo mi to.

Jako inspiraci jste zmínil dvaačtyřicetiletého Noriakiho Kasaie, který stále dokáže vyhrávat závody. Ale podmínky v Japonsku a v Česku jsou asi nesrovnatelné.

Japonci jsou opravdu jinde. Tak dlouho jako on určitě skákat nevydržím. Ale Nori řekl, že bude závodit, dokud ho to bude bavit, což může být klidně do padesáti. A spoustě lidem tím kariéru o rok dva prodloužil. Skokanů, kterým je dost přes třicet, pokračuje víc, třeba i Ahonen a Ammann.

Po olympiádě k české reprezentaci přišel rakouský kouč Richard Schallert. Musel jste pod ním měnit svou přípravu?

Richie má svůj zaběhnutý systém a já jedu podle něho.

Jenže ten vám při předchozím Schallertově působení v Česku neseděl.

Na jaře jsme si sedli, probrali, co fungovalo, domluvili se a dá se říct, že se respektujeme.

Takže jste našli ve svých přístupech kompromisy?

Ty hledáme dodneška. (úsměv) Richie je trenér, má nějaký pohled, já závodník, který se v tom pohybuje už pár let a neví, která sezóna bude jeho poslední. Richie mi vychází vstříc, když řeknu, že se mi něco nelíbí a chci to zkusit jinak. Dokonce mi na jaře nabídl, že můžu trénovat podle svého zaběhnutého modelu, ale já řekl, že se přizpůsobím Richieho tréninkům. Na můstku jsme kolem techniky diskutovali víc, ale vždycky se dobereme nějakého závěru.

Kvůli nemoci jste toho ale před startem sezóny nenaskákal tolik, kolik byste chtěl.

Ještě úplně fit nejsem, nemoc se táhne, minulý týden v Hinzenbachu jsem dobíral antibiotika. Ale tam už jsem musel odjet, jinak bych měsíc a půl před startem svěťáku neskákal. Za tři dny jsem udělal třináct skoků a musím to zaklepat, docela mi vycházely.

Navíc sezóna začíná v Klingenthalu, kde se vám povedl závěr letní Grand Prix, po prvním kole jste dokonce vedl…

I když nepatří mezi mé oblíbené můstky, docela se mi tu daří. Bude to první svěťák, těším se. Určitě budeme s Honzou Maturou chtít ukázat, že nepatříme do starého železa. (úsměv)

Jaké jsou těsně za českými hranicemi podmínky? Vloni závody dost poznamenal vítr.

Zatím jsem na můstku nebyl, budu sbírat ohlasy od servisáků. Ve středu chybělo pokrýt ještě nějakých 40 metrů, ale sněhu mají hromadu, s tím nebude problém. A i předpověď je dobrá, vítr skoro žádný, navíc tu v létě instalovali nové protivětrné sítě.

Český tým pro start SP
Antonín Hájek (27 let)
Jakub Janda (36)
Roman Koudelka (25)
Jan Matura (34)

Reklama