Hlavní obsah

Výkonnost bude kdovíjaká, říká před startem sezóny Soukalová. V mixu možná bude chybět

Praha

Pěti olympijskými medailemi ze Soči nasadili čeští biatlonisté laťku tak vysoko, že z toho mají před novou sezónou až trochu strach. Světový pohár se rozjede už v neděli smíšenou štafetou v Östersundu. A český mix nechyběl na stupních vítězů čtyřikrát po sobě, včetně MS 2013 a únorových ZOH.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Gabriela Soukalová

Článek

„Budeme rádi, když zase dokážeme jezdit vepředu. V biatlonu je vše vrtkavé a faktorů, které ovlivňují výsledek, je moc. Zatím se mi očekávání zdají větší než realita. Tvář mixu se teprve hledá," přemýšlí šéftrenér Ondřej Rybář nad tím, koho z pětice mužů (Moravec, Soukup, Šlesingr, Krčmář, Krupčík) a pětice žen (Soukalová, Vítková, Puskarčíková, Landová, Charvátová), kteří absolvují ve Švédsku pohárový úvod, pošle pozítří na start mixu.

Nemusí to být hvězda minulé zimy Gabriela Soukalová, která se cítí po nemoci unavená a z formy. „Asi toho už na mě bylo moc," říká čtvrtá žena předchozího ročníku SP, která z posledního měsíce dvacet dní proležela a brala dvoje antibiotika. „Nechci být zklamaná, že jezdím špatně. Snažím se smířit s tím, že moje výkonnost na úvod sezóny bude kdovíjaká."

Snad chytnu slinu, doufá Soukalová

Krutou zkušeností byl pro Soukalovou testovací závod ve Vuokatti. „Bylo to strašné. Sice jsem měla staré lyže, ale od prvních 150 metrů jsem byla kyselá. V takové neformě jsem dlouho nebyla," vykládá biatlonistka, která by zatím chtěla jezdit pro radost. „Snad se nebudu extrémně trápit a třeba během zimy chytnu slinu," doufá.

Ani Ondřej Moravec, trojnásobný medailista ze Soči, neabsolvoval ideální přípravu, trápil ho zánět achilovek. „Důležité je, že mě to už neomezuje. Chtěl bych jezdit stabilně – uvidím, jak se mi to bude dařit," uvažuje. „Po olympiádě vždycky přichází útlum a my s tím počítáme," říká Rybář, jenž se chystá při zastávkách SP v Pokljuce, Ruhpoldingu, Holmenkollenu a ChantyMansijsku dát přednost rodině.

Muže za něj při těchto závodech povede Marek Lejsek. „Chtěli jsme člověka, který má vůli pomoct. Dal jednoznačně najevo, že tahle práce je pro něj motivací, i když se zatím necítí převzít tým naplno. Ale já mu rád pomůžu, jen v některých okamžicích půjdu víc do pozadí," naznačuje Rybář.

Reklama

Související témata: