Hlavní obsah

Jedu do mistrovství světa, dál teď finance nemám, říká Sudová. Sezóna jí může trvat pět týdnů

Praha

Minulá zima pro dvaatřicetiletou Nikolu Sudovou skončila olympijským finále v Soči, na další závody už neměla prostředky. A stejný scénář reálně hrozí i v její možná poslední sezóně. Dlouhodobě nejlepší a v současnosti jediná česká špičková lyžařka v boulích je smířena s tím, že se závody zřejmě skončí už po půlce ledna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová v oblečení české výpravy pro ZOH v Soči.

Článek

Není obvyklé, aby si lyžař na vaší úrovni nemohl dovolit jezdit na Světový pohár…

Bohužel už po olympiádě nebylo kde brát finance. Výsledek v Soči nebyl (9. místo – pozn. red.), se sponzory je to obecně těžké a pořád se dost firem bojí dávat peníze do sportu, který jim nepřijde zajímavý. Jedu do mistrovství světa, dál teď finance nemám. Přípravu jsem mohla absolvovat především díky financím z Dukly a peníze, které mám ve smlouvě od svazu, pokryjí závody Světového poháru mně, trenérovi a v jednom případě fyzioterapeutce jen do šampionátu.

Není demotivující se chystat na sezónu, která může trvat jen něco málo přes měsíc?

Jedno mi to samozřejmě není, ale pořád je to menší zlo než v roce olympiády, kdy člověk chce udělat vše pro to, aby se dobře připravil. Letos je „jenom“ mistrovství světa, navíc se koná tak brzo, že to finančně zvládneme a stihneme se na něj dobře připravit.

Po dlouhé době jste také letos vynechala tradiční letní přípravu v Austrálii, že?

Asi po pěti letech, také kvůli financím. Vždycky jsme si naplánovali přípravu, co bychom potřebovali absolvovat, a pak na to sháněli peníze. Letos jsme to pojali jinak. Zjistili jsme, na co máme peníze, a podle toho skládali přípravu.

V boulích jste tak nestála půl roku. Jak jste dlouhou přestávku snášela?

Je pravda, že takovou pauzu jsem za šestnáct let ve svěťáku neměla, ani po zranění kolene. Řešili jsme, co dál, potřebovali si odpočinout od všeho, i od sebe s trenérem. Určitě mi to pomohlo, zase jsem se těšila, trénink mě bavil a trenér si dělá srandu, že ve mně vidí Sudovou před šesti lety. Zase jsem v sobě našla jiskru.

I na několik sezón? Před olympiádou jste říkala, že před příští zimou bez olympiády i mistrovství světa by se nabízelo skončit…

Zatím nevím, uvidím po mistrovství světa, jak to bude vypadat se zbytkem svěťáku, a po sezóně budu řešit, co dál. Ta možnost může nastat, ale nejsem teď na sto procent přesvědčená, že bych po sezóně končila.

Máte nyní vůbec nějakého parťáka, se kterým byste mohla trénovat?

Bohužel jsme s trenérem zůstali sami. S nadsázkou říkám, že mladí nic nevydrží, všechny holky ukončily kariéru. Jak Terka Vaculíková, tak Týna Hnyková, která se mnou jezdila vloni. Teď jsem zůstala já a jeden kluk, který je také z Jablonce a je zařazen v reprezentaci, ale nemá vyjeté body na Světový pohár. Vypadá to, že až skončím, tak tu hned tak nikdo nebude, zatím jsou nástupci jen malé děti…

Reklama

Související témata: