Hlavní obsah

Půvabná veteránka Vonnová se znovu hlásí na start. Koleno drží

Už se sama označuje za veteránku, ale na svahu, kde v minulosti zářila, cítí zase šanci zazářit. Po roční pauze způsobené zraněním kolena se lyžařská hvězda Lindsey Vonnová vrací do závodního kolotoče. Třicetiletá Američanka, olympijská vítězka, mistryně světa a čtyřnásobná vítězka Světového poháru, absolvovala úterní trénink na sjezd v oblíbeném Lake Louise. Dosáhla 18. času, ale nejdůležitější pro ni bylo, že přežila ve zdraví a jízdu si užila.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Lindsey Vonnová po tréninku v Lake Louise.

Článek
Fotogalerie

"Čas je v tréninkových jízdách irelevantní," řekla Vonnová v kanadském středisku, kde vyhrála už 14 závodů Světového poháru a proto je přezdíváno Lake Lindsey. "Jela jsem solidně. Jde o to získat cit pro terén, rychlost, dostat se do pohody a budovat si sebevědomí," pokračovala půvabná přítelkyně golfové hvězdy Tigera Woodse, jenž se rovněž vrací po vynucené zdravotní pauze.

Na start se postavila s číslem 6 a v cíli měla ztrátu na nejrychlejší Lotte Sejerstedovou z Norska téměř dvě sekundy (1,82). Obklopená novináři si návrat užívala. "Je příjemné být zpátky. Čekala jsem na to dlouho a užila si to. Sjela jsem si svah pro Světový pohár a měla přitom stoprocentně koleno v pořádku. Cítím se silná podobně jako ve svých nejlepších letech," ocenila.

První závod rozjeté sezóny ji čeká v pátek, v sobotu se v Kanadě pojede další sjezd a v neděli super-G. O dvakrát operované pravé koleno strach nemá, ale zbytečně riskovat nechce. Bojového ducha však neztratila. "Roste sice nová generace lyžařek, ale veteránky jsou pořád tady," prohlásila.

Cílem Vonnové je v únoru mistrovství světa v rodné Americe, kariéru chce pak za další tři roky uzavřít na olympiádě v Koreji. Už během této zimy se může stát novou rekordmankou v počtu vítězství ve SP: pokud vyhraje tři závody, vyrovná se rakouské legendě Annemarii Moserové-Pröllové.

Reklama

Související témata: