Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr omezil mléko a chce do špičky: Nebudu vocásek, co se za někým veze

Praha

Poslední dva roky byl víc nemocný než zdravý a neměl z biatlonu ani takovou radost. Nejlepší čas na třetím úseku nedělní smíšené štafety dal Michalu Šlesingrovi dobrý signál, že by nová sezóna Světového poháru pro něj mohla být blýskáním na lepší časy.

Foto: Petr Horník, Právo

Biatlonista Michal Šlesingr.

Článek

Dnešní vytrvalostní závod na 20 km ve švédském Östersundu je pro něj příležitostí ukázat, že se pohoda opravdu vrací. „Běžecky se cítím slušně, ten mix mě povzbudil. Bude to ale hodně o střelbě, u mě jde především o stojku. Dělal jsem přes léto hodně na technice, kéž by se to projevilo," přeje si Šlesingr, pro nějž je klíčový pocit, že konečně přemohl rozličné choroby.

Podrazilo mě zdraví

„Cítím, že když budu zdravotně v pořádku, tak dobrý výsledek pořád zajet můžu. Beru to tak, že mě minulé roky podrazilo zdraví a nemohl jsem závodit naplno. Něco biatlonové kvality ve mně ještě být musí a chci to teď prodat a zase se nacpat někam na přední pozice," vykládá 31letý reprezentant, jehož dvě medaile z MS 2007 v Anterselvě vlastně odstartovaly éru biatlonových úspěchů, která zatím kulminovala medailovými žněmi na únorových ZOH.

Zatímco kolegové Moravec a Soukup si přivezli ze Soči tři, resp. dvě medaile, Šlesingr tam po dalším zápolení s nemocí mohl startovat jen ve vytrvalostním závodě a obsadil 31. místo. „Poslední zimy ukázaly, že jsme schopni dělat dobré výsledky, a člověka žene, aby se tomu přiblížil. Nechci být vocásek, co se za někým veze," uvažuje. Věří mu i český šéftrenér.

„Michal Šlesingr má určitě velký potenciál a byla velká škoda, že poslední dvě sezóny odnesl zdravím. Když mu bude sloužit, tak je schopen jezdit do elitní desítky," tvrdí Ondřej Rybář.

Nejstarší z reprezentantů se pohybuje ve Světovém poháru už třináct let, letos přes léto se ale snažit udělat co nejvíce v prevenci, aby předcházel nemocím. Především upravil jídelníček. Nutriční terapeut mu objevil nesnášenlivost na určité potraviny. „Omezil jsem mléko, kterého jsem vypil i dva litry za den. Vyhýbám se také pšeničnému pečivu a jím méně masa. Organismus pak není tolik zatížený," líčí.

Reklama