Hlavní obsah

Vítková přes tři rány mimo terč pátá, Soukalová si naději odstřelila hned na začátku

Veronika Vítková obsadila páté místo v úvodním individuálním závodu Světového poháru biatlonistek. Z prvenství se radovala Běloruska Darja Domračevová. Gabriela Soukalová pokazila závod hned první střeleckou položkou vleže se čtyřmi chybami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veronika Vítková na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší z pětice českých reprezentantek v hlubokém sněhu ve švédském Östersundu předvedla na 15 km třetí nejrychlejší běžecký čas, ale tři trestné minuty za chyby na střelnici ji připravily o stupně vítězů. „Verče střelbu ale vůbec nevyčítám. Udělala velice dobrý výsledek, běžecky bylo přímo excelentní a zaslouží si velkou pochvalu," řekl v České televizi šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

„Trochu je mi líto těch dvou chyb na poslední ležce, ale zase jsem hodně mile překvapená během. Od léta jsme s trenérem pracovali na tempu. Nezačínám tak rychle, abych i na takhle dlouhé trati vydržela až do konce a mohla stupňovat úsilí, a jsem ráda, že to funguje," tvrdila po závodě Veronika Vítková.

Soukalová, jež vynechala nedělní smíšenou štafetu, pokazila závod hned první střeleckou položkou vleže se čtyřmi chybami. „Gábina to rozsvítila hned na začátku, zřejmě špatně zaujmula polohu. Všechny rány šly na osm hodin," popisoval Rybář umístění ran do terče. Nakonec byla čtvrtá žena loňského konečného pořadí SP bez bodu až dvaašedesátá.

Z krajanek Soukalovou předstihla nejen dvacátá Jitka Landová, která si vyjela své pohárové maximum, ale i Eva Puskarčíková, která však z průběžného šestého místa spadla po čtyřech minelách při poslední střelbě vstoje až do páté desítky.

„Jíťu bych tak vysoko nečekal, ale zvládla závod skvěle takticky. Evča to rozjela skvěle, až se tajil dech, ale v závěru se s tím přece jen trochu prala a poslední zastávka už na ni byla asi moc. Nakonec si odstřelila i body," vyprávěl Rybář.

Světový pohár v biatlonu v Östersundu (Švédsko):
Ženy - vytrvalostní závod (15 km):
1. Domračevová (Běl.) 46:43,6 (2 trestné minuty)
2. Mäkäräinenová (Fin.) -27,9 (2)
3. Valj Semerenková (Ukr.) -38,1 (0)
4. Skardinová (Běl.) -2:04,3 (1)
5. Vítková (ČR) -2:09,1 (3)
6. Hildebrandová (Něm.) -2:25,7 (2)
7. Eckhoffová (Nor.) -2:28,6 (3)
8. Glazyrinová (Rus.) -2:35,5 (1)
9. Högbergová (Švéd.) -2:39,4 (1)
10. Boilleyová (Fr.) -3:07,8 (1)
...
20. Landová -3:56,0 (3)
42. Puskarčíková -6:20,8 (4)
62. Soukalová -7:58,2 (6)
71. Charvátová (všechny ČR) -9:11,4 (6)

Reklama

Související témata: