Hlavní obsah

Biatlonisté znovu na bedně! Vítková navázala druhým místem na Moravce, Šlesingr čtvrtý

Aktualizováno

Čeští biatlonisté zářili při sprintu Světového poháru ve švédském Östersundu. Z vítězství v mužském závodě se sice radoval Francouz Martin Fourcade, ale Ondřej Moravec projel cílovou fotobuňkou hned za ním. Podobně si mezi ženami vedla i Veronika Vítková, která nestačila pouze na Tiril Eckhoffovou z Norska a potřetí v kariéře si dojela pro druhou příčku. Dalšímu českému zástupci Michalu Šlesingrovi unikly stupně vítězů jen o deset vteřin. Přesně o tolik totiž zaostal na čtvrtém místě za bronzovým Slovincem Fakem. Šlesingr s Moravcem v průběžném pořadí SP dotírají na vedoucího Nora Svendsena, Vítková je čtvrtá.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ondřej Moravec si ve sprintu v Östersundu dojel pro druhé místo.

Článek
Fotogalerie

Moravec i Šlesingr položili základ úspěchu na střelnici. Oba byli přesní a nemuseli ani na jedno trestné kolo. Moravec běžel o něco rychleji, trojnásobný olympijský medailista ze Soči tak počtvrté v kariéře skončil v SP druhý. Fak byl o pouhé čtyři desetiny sekundy pomalejší. Šlesingr navázal na třetí místo ze čtvrtečního vytrvalostního závodu, úvodního individuálního závodu sezóny.

"Je to bombastický," smál se Moravec v rozhovoru na svazovém webu. "Fantazie, máme dva do čtyř. Nedá se tomu nic vytknout. Klobouk dolů, kluci to zvládli výborně," řekl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář v České televizi.

Šlesingra se předchozí dvě sezóny trápil kvůli zdravotním problémům a nyní opět ukazuje, že patří do špičky. "Dva roky jsem se připravoval na tenhle comeback. Myslím, že je nejvyšší čas, aby sezóna skončila," vtipkoval. Šlesingr byl po druhé střelbě pátý, ale v závěrečném okruhu předstihl Rusa Garaničeva. "Všechny závody si mi tu těžko rozjíždějí, jsem takový celý vláčný a potom mám dost sil do závěrečného kola," řekl dobře naladěný Šlesingr.

Udržet nebo vylepšit své pozice se Moravec i Šlesingr pokusí v nedělním stíhacím závodu, do kterého vyrazí s odstupy ze sprintu. Do stíhačky se vešli i ve sprintu 33. Tomáš Krupčík, 49. Michal Krčmář a těsně i 56. Jaroslav Soukup.

České barvy jsou vysoko i v průběžném pořadí SP po dvou závodech. Vede Nor Emil Hegle Svendsen, na druhém místě je Šlesingr před Moravcem.

Vítková druhá, Puskarčíková má životní výsledek

Na střelnici bezchybná Veronika Vítková v Östersundu prohrála o 4,6 sekundy jen s Tiril Eckhoffovou z Norska, třetí místo obsadila o tři sekundy zpět Finka Kaisa Mäkäräinenová, byť byla dvakrát na trestném okruhu. Vítková si potřetí v kariéře SP dojela pro stříbrnou pozici, počtvrté se umístila na stupních vítězů.

Dařilo se i dalším českým biatlonistkám. Životní maximum si sedmnáctým místem zajela Eva Puskarčíková, Jitka Landová potvrdila 22. místem svou formu a životní dvacáté místo z pátečního vytrvalostního závodu, mezi třicítku se vešla ještě na 29. pozici Gabriela Soukalová, které nevyšla druhá střelba. Stíhací závod pojede i padesátá Lucie Charvátová.

"Perfektní, spokojenost. Musím pochválit i Evu (Puskarčíkovou) a Jitku (Landovou), podaly velice slušný běžecký výkon. Gabča (Soukalová) jde nahoru, až se jí to potká, tak to bude hodně vysoko," hodnotil v České televizi Zdeněk Vítek, trenér ženského týmu.

Vítková, pátá žena pátečního vytrvalostního závodu, začala velmi rychle, po kilometru byla dokonce nejrychlejší a také v další fázi závodu se běžecky rovnala v té době vedoucí Bělorusce Darje Domračevové. Po první střelbě odjížděla sice čtvrtá, ale jen se ztrátou pěti sekund. Tempo dokázala česká reprezentantka ještě stupňovat, a když neminula ani vestoje, útočila dokonce na premiérové vítězství.

V závěru ale Eckhoffová fantastickým během i s jedním trestným okruhem dokázala zrychlit a Vítkovou porazila. Stříbrná olympijská medailistka ve smíšené štafetě, která v úterý oslaví šestadvacáté narozeniny, se tak potřetí dostala na druhé místo v SP. Poprvé se jí to podařilo před dvěma lety ve stíhačce v Oberhofu, loni ve sprintu v Hochfilzenu.

Dvojnásobná olympijská medailistka Soukalová na první střelbě vleže dala zapomenout na krach na stejné položce v pátečním vytrvalostním závodu, kdy čtyřikrát minula, a vyčistila všechny terče. Dostala se tak i přes o něco horší běh na dosah stupňům vítězů, ale její nadějný výkon zničila "stojka". Tam minula třikrát a její šance opět zhasly, i když běžecký výkon nebyl špatný.

SP v biatlonu v Östersundu, muži - sprint (10 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 24:46,6 (0 tr. okruhů)
2. Moravec (ČR) -28,3 (0)
3. Fak (Slovin.) -28,7 (0)
4. Šlesingr (ČR) -38,9 (0)
5. Garaničev -45,0 (0)
6. Šipulin (oba Rus.) -48,1 (1)
33. Krupčík -1:48,4 (0)
49. Krčmář -2:17,6 (2)
56. Soukup (všichni ČR) -2:33,4 (3)
Průběžné pořadí SP (po 2 z 25 závodů):
1. Svendsen 96 b.
2. Šlesingr 91
3. Moravec 83
4. Lesser (Něm.) 72
5. Björndalen 72
6. Semjonov (Ukr.) 67
46. Krupčík 8
47. Soukup 8
SP v biatlonu v Östersundu, ženy - sprint (7,5 km):
1. Eckhoffová (Nor.) 21:35,5 (1)
2. Vítková (ČR) -4,6 (0)
3. Mäkäräinenová (Fin.) -7,6 (2)
4. Wiererová (It.) -9,4 (0)
5. Domračevová (Běl.) -9,5 (1)
6. Valj Semerenková (Ukr.) -25,8 (0)
17. Puskarčíková 1:15,8 (1)
23. Landová -1:22,6 (1)
29. Soukalová -1:29,9 (3)
50. Charvátová (všechny ČR) -2:06,9 (3).
Průběžné pořadí SP (po 2 z 25 závodů):
1. Mäkäräinenová 102
2. Domračevová 100
3. Eckhoffová 96
4. Vítková 94
5. Valj Semerenková 86
6. Hildebrandová 70
19. Landová 39
26. Puskarčíková 24
41. Soukalová 12

Reklama