Hlavní obsah

Odpočinková sezóna? Gábina se srovná a půjde nahoru, věří Soukalové trenér biatlonistek

Velmi slibně odstartovali čeští biatlonoví reprezentanti novou zimní sezónu. Ve švédském Östersundu si Veronika Vítková a Ondřej Moravec v sobotních sprintech dojeli pro druhé místo, vysoko letos pomýšlí také Michal Šlesingr. Příjemným překvapením pak jsou výkony Jitky Landové a Evy Puskarčíkové. Za očekáváním zatím zůstává loňská kometa Gabriela Soukalová. Trenér biatlonistek Zdeněk Vítek nicméně věří, že pětadvacetiletá závodnice brzy ustálí výkony na střelnici a v pořadí se posune znovu na nejvyšší příčky.

Foto: Petr Slavík, biatlon.cz

Biatlonistka Gabriela Soukalová se v letošní sezóně zatím hledá.

Článek
Fotogalerie

Soukalová odletěla na sever Evropy s antibiotiky a předem avizovala, že její výkonnost na startu nové sezóny nebude kdovíjaká. Dvojnásobná stříbrná medailistka z olympiády v Soči si také trochu zavařila prohlášením, že letošní ročník pojme odpočinkově.

Ve čtvrtečním vytrvalostním závodě v Östersundu udělala Soukalová šest chyb na střelnici, v sobotním sprintu minula třikrát a dosáhla alespoň na umístění v třetí desítce (29.). „Gábina ukázala, že jde nahoru. Určitě se srovná. Její ležka byla dnes naprosto perfektní. Chyby si vybrala vstoje, ale až to spojí, bude vysoko," věří nový kouč biatlonistek Vítek.

Také rodačka z Jablonce nad Nisou věří, že čtvrteční propadák se nebude opakovat. „Do závodu jsem šla s velkou nejistotou a ke všemu jsem ještě před střelnicí spadla," líčila na svazovém webu Soukalová. Ze soboty už měla mnohem lepší pocity. „Myslím, že jsem zachránila, co šlo. V neděli ve stíhačce nebudu startovat z úplně ztracené pozice. Spadl ze mě taky pořádný balvan, který snad odvalí i smůlu," přeje si populární reprezentantka.

České reprezentantky ale jinak dělají Vítkovi ve Švédsku radost. Veronika Vítková je po sobotním umístění na pódiu v celkovém pořadí Světového poháru čtvrtá, životní výsledky si v Östersundu připsaly i Landová a Puskarčíková. „Vyjadřovat se k výkonu Veroniky Vítkové, to je jako nosit dříví do lesa. I přes únavu dokázala zabojovat a v těsném dojezdu uhájila druhé místo. Eva a Jitka mě stále mile překvapují, dnes asi nejvíce svým běžeckým výkonem," hodnotil trenér své svěřenkyně.

„Děvčata byla na dobré cestě a teď mají jejich výkony vzestupnou tendenci. Navíc jsme dnes měli vynikající lyže a za to moc děkuji našemu servisu," dodal kouč ženského týmu.

Vítkové pomohly změny

Vítková, která v úterý oslaví šestadvacáté narozeniny, přiznala, že jí pomáhají náročné tréninky i novinky, které před novou sezónou zavedla. „V tomto roce jsem udělala hodně velkých nebo menších změn. Změnila jsem trenéra, změnila jsem pažbu, střílím z jiné polohy, a také závodím v jiných rukavicích," vypočítávala. „Dnes to ale bylo hodně těžké, nebyla jsem tak v pohodě. Bolelo to, ale jsem šťastná," dodala.

Výbornou formu si na prahu nové sezóny drží i Michal Šlesingr s Ondřejem Moravcem. V celkovém pořadí SP jim patří druhé a třetí místo! „Máme velkou radost. Kluci nejsou takto vpředu jen kvůli svému štěstí či smůle jiných. Oni na to prostě mají," těší šéftrenéra českého výběru Ondřeje Rybáře.

Moravec a jeho další patálie

Moravcovi pomohly k druhému místu vypůjčené lyže od kolegy Jaroslava Soukupa. „Lyže byly vynikající, i když jsem nakonec jel na půjčeném páru od Jardy Soukupa. Dokonce to byly lyže, které Jarda neměl mezi vybranými," smál se třicetiletý Moravec, který konečně protrhl smůlu z prvních dvou startů - velkou rukavici a pád.

I tentokrát mu však zatrnulo. „Při ležce jsem si položil loket přímo na prázdnou nábojnici a přes brňavku mi projela bolest celým tělem," líčil svoji další patálii. „Musel jsem proto změnit polohu a celá střelba mi pak trvala hodně dlouho."

Už aby sezóna skončila, smál se Šlesingr

Šlesingr, jenž se po dvou promaroděných sezónách takřka vytratil z biatlonového povědomí, je po třetím místě ve vytrvalostním závodě a čtvrtém ve sprintu rázem druhým mužem průběžné klasifikace Světového poháru.

„Dva roky jsem se připravoval na tenhle comeback," říkal a svým typickým humorem dodal: „Myslím, že je nejvyšší čas, aby sezóna skončila."

Reklama

Související témata: