Hlavní obsah

Sprint je tu na druhé koleji, štve Kožíška. Vyřadili ho z reprezentace, teď se probil na Tour de Ski

Praha

Nevešel se do reprezentačního A týmu, teď mu patří nejlepší výsledek sezóny z českých běžců na lyžích. Jednatřicetiletý Dušan Kožíšek se přes léto rozhodl pro přípravu na norském Holmenkollenu a nabytou formu zúročil desátým místem ve sprintu v Davosu.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Dušan Kožíšek si sprintuje pro desáté místo ve švýcarském Davosu.

Článek

Už víte, jestli vám úspěch v Davosu zajistil nominaci na Tour de Ski?

Domlouvali jsme se cestou z Davosu, ještě to mělo projít radou, což asi prošlo, protože teď už se řeší detaily cesty. Na Nový rok v 9 hodin bych měl jet a absolvovat první tři etapy.

Druhou alternativou byla obdoba Tour v Číně. Asi jste uvítal, že nemusíte do Asie…

Mně by to zase tak nevadilo, chtěl jsem se tam podívat, byla by to možnost si zazávodit i vydělat nějaké peníze, když jsem letos od Dukly ani svazu nedostal ani korunu.

V létě jste trénoval v Norsku. Bylo to po vyřazení z reprezentace jediné východisko?

I když jsem kritéria pro reprezentaci splnil, z nějakého důvodu jsem do ní nebyl zařazen. Ale Norsko jsem měl naplánované už před olympiádou, potřeboval jsem změnu, tak mi to asi chtěli dát sežrat. Já věřil, že mi tréninky a poznatky z Norska pomůžou a to se také stalo. Doufám, že se u nás lidí zamyslí a začnou něco dělat, protože sprint je tu na druhé koleji.

S kým jste měl přípravu v Norsku domluvenou?

Trénoval jsem hodně s Ragnarem Andresenem, což je mistr světa na kolečkových lyžích, nebo s Eirikem Brandsdalem, který vyhrál v Kuusamu. Dost tréninků jsem absolvoval i sám.

Nechali vás Norové ochotně nahlédnout pod pokličku svých tréninků?

I když si to spousta lidí nemyslí, tak jsou dost otevření. Nebyl žádný problém, Andresen sám zkoumá techniku různých lyžařů, rozebírali jsme, jak jezdí oni a jak já. Jiná je technika, složení tréninků i intenzita, tu přípravu jsem změnil kompletně.

Jak jste měl zařízené bydlení? Strávil jste celé téměř tři měsíce v karavanu?

Měl jsem nabídky podnájmu, ale karavan byla nejlevnější varianta a nakonec i nejlepší. Byl jsem přímo u kolečkové dráhy, o kus dál bydlí biatlonista Ole Einar Björndalen.

I tak asi byla příprava nákladná.

Samozřejmě mě to peníze stálo, ale karavan jsem měl půjčený od sponzora, samotný pobyt nestál nic, jídlo jsem si přivezl z Čech. Snažil jsem se náklady srazit na minimum a zbytečně neplýtvat, i když to občas možná byly kompromisy na úkor kvality.

Byla to sázka na riziko, které už se vám vyplatilo?

Do rizika jsem šel. Výkonnost ale stagnovala, individuálně jsem bodoval v posledních dvou sezónách jen dvakrát. Nebyl jsem spokojený, tak jsem zkusil inovaci, trochu mě naštvalo, že jsem se nedočkal podpory. Část rezerv jsem v Norsku objevil, rozkoukal se, získal kontakty a chci se tam vrátit, pokud svaz nepozve třeba sprinterského trenéra ze zahraničí, což nečekám.

Start na mistrovství světa ve Falunu byste měl mít jistý. Plánujete sprint, týmový sprint a třeba i štafetu, v níž se čtvrtý k Bauerovi, Jakšovi a Razýmovi stále hledá?

Vyjel jsem si účast v klasickém sprintu, do něj se asi nikdo jiný moc nepohrne. Dvojice bych určitě chtěl jet a štafeta? Uvidíme, jak zvládnu na Tour de Ski distanční etapu klasicky, skejtem by to mělo být lepší. Doufám, že je možnost, že bych jel. Nevím, jestli trenér plánuje zvát Petra Nováka, z mladých na to zatím asi nikdo nemá, jezdí ve svěťáku ke konci startovního pole. Snad na tom budu líp, byť bych třeba byl nejslabším článkem štafety.

Reklama