Hlavní obsah

Ztráta na čelo je velká, ví Koudelka. Teď chci být pod můstkem zase ten vysmátý Koudy, plánuje

Innsbruck/Praha

Tuší, že svou zatím životní sezónu vítězstvím v Turné čtyř můstků nevyšperkuje, po polovině seriálu je osmý. Před nedělním závodem v Innsbrucku a úterním v Bischofshofenu má Roman Koudelka v plánu se skoky bavit jako při svých třech triumfech v této sezóně.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Takhle se Roman Koudelka usmíval po vítězství v Engelbergu.

Článek

Na kolik procent jste spokojený s prvními dvěma závody?

Tak na osmdesát. Skoky nepředvádím špatné, ale něco málo tomu chybí. V Innsbrucku to snad bude lepší, v sobotu ještě absolvuju těžší trénink, doufám, že se mi nohy dají dohromady a bude to vidět v kvalifikaci a hlavně v závodě.

Rozebíral jste s trenérem Schallertem, kde ve vašich skocích jsou skryté rezervy?

Také říkal, že ty skoky nejsou úplně špatné, třeba oproti Engelbergu (Koudelka zde byl druhý a první – pozn. red.) tam nebyl velký rozdíl. Rozhodně to není žádný průšvih, i když tomu něco chybělo, byl jsem sedmý a jedenáctý, což je pořád povzbuzení. Ale věřím, že se ještě vrátím tam, kde jsem byl před Turné.

Po závodě v Ga-Pa jste vyslovil domněnku, že vám právě těžší tréninky chybí. Souhlasil s tím kouč Schallert?

Bavili jsme se o tom, Richie si nemyslí, že by mi chyběly. Na kameře ty skoky vypadají slušně, ale ostatní jsou na tom ještě trochu líp. Uvidíme, jak nohy zareagují na těžší trénink, šije se mi i nová kombinéza, tak snad ta potřebná jiskra ve skocích bude.

Je mezi závody čas ještě vychytávat různé detaily ve vybavení?

Trochu jo, tím, že kvalifikace pro mě nejsou tak důležité. V kombinéze může být velká rezerva. Ty, co jsem měl ze Slovinska, nebyly úplně špatné, ale můžou tam být ještě dva tři metry. Proto mi Michal Doležal vyšel vstříc a chystá novou kombinézu. Osobní trenér Luboš Plecháč mi pro ni jede, v sobotu ráno ji přiveze a zkusím ji v tréninku.

V kvalifikaci v Ga-Pa vás kvůli kombinéze diskvalifikovali, poznamenalo vás to nějak?

Nemyslím, že by mě to ovlivnilo. I ten člověk, co to kontroluje, věděl, že pro mě je kvalda prakticky zbytečná, ale přesto jsme ji ještě malinko zmenšili. Mám teď snad nejpoctivější typ z elitní patnáctky. Když jsem viděl, v čem vyhrál Jacobsen, to už mi přišlo hraniční…

V Oberstdorfu jste kvalifikaci kvůli počasí neskákal, v Ga-Pa vás diskvalifikovali. Počítáte, že do ní v Innsbrucku i po těžším tréninku nastoupíte?

Bude záležet na podmínkách, ale počítám s ní. Je pro mě povzbuzení, že i když jsem dvakrát vlastně nebyl ve výsledcích, stejně jsem pak postupoval. Uvidíme dopoledne, jak se mi povedou skoky v tréninku, je možné že budu i malinko v útlumu po tom těžkém tréninku.

Díval jste se na celkové výsledky Turné, kam byste se ještě mohl posunout, nebo už se spíš soustředíte na jednotlivé závody?

Moc jsem na to nekoukal, ta ztráta už je velká, nemá cenu honit body. První půlka mi úplně nevyšla, skoky jsem si tolik neužíval. Teď hlavně chci, abych si je opět užíval a byl pod můstkem zase ten vysmátý Koudy.

Před Turné jste říkal, že můstek v Innsbrucku jste si postupně oblíbil…

Já se hlavně těším, že si zase zaskáču. Můj oblíbený můstek byl v Ga-Pa, dál to moc neřeším. Tady je to občas nevyzpytatelné, když dost fouká, ale atmosféra tu bývá výborná.

Jaké jsou podmínky teď? Připomínají víc bláznivý Oberstdorf, nebo slunečné Ga-Pa?

Teď určitě Ga-Pa. Je dva až tři nad nulou, bezvětří, snad to vydrží.

Jak vidíte souboj o celkové vítězství? Uspějí Rakušané, nebo Slovinec Prevc?

Zatím si myslím, že Prevc má navrch. I když je mladý, už toho má víc za sebou, přijde mi víc v pohodě. Rakušany můžou znervóznět domácí závody a klidně se může rozhodnout už v Innsbrucku, což bude podle mě klíčový závod. Víc věřím Prevcovi.

Reklama