Hlavní obsah

O světové medaile z voleje? Pro české snowboardové hvězdy žádný problém

Michal OsobaPrávo

Jako by hokejová reprezentace vlétla do světového šampionátu bez přípravných zápasů nebo Petra Kvitová zahájila sezónu Wimbledonem. V nezvyklé pozici jsou před středečním startem mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování v rakouském Kreischbergu dvě české komety na prkně Eva Samková a Šárka Pančochová. Obě se poprvé poměří s elitní konkurencí teprve při souboji o světové medaile.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka Šárka Pančochová.

Článek

Olympijská vítězka ve snowboardkrosu Samková si po triumfu v Soči prošla dvěma zraněními kotníku, jenže na prahu nové sezóny už byla připravena bojovat se soupeřkami.

Sníh byl proti

Proti ale byly sněhové podmínky. Závod Světového poháru v rakouském Montafonu se nepovedlo uspořádat ani na dva pokusy, a tak Samková absolvovala aspoň na Pitztale mezinárodní mistrovství Rakouska, které vyhrála, a Evropský pohár, v němž dojela devátá, když si chtěla zkoušet předjíždění.

Z toho, že zatím nepotkala většinu svých zámořských soupeřek, si těžkou hlavu nedělá. „To nevadí, vím, že jezdí dobře,“ mávne rukou. „Když si člověk problém sám vymyslí, tak bude, já v tom žádný nevidím. Na Pitztale to bylo dobré, když mi sedne trať, bude to v pohodě,“ nemá obavy jednadvacetiletá Samková.

Pančochová, která v Soči dojela ve slopestylu pátá, musela v létě na operaci s kolenem a nebylo jasné, jestli šampionát v Kreischbergu vůbec stihne. Nakonec v rakouském středisku pojede své úplně první závody sezóny. „Ale poslední roky jsem odjela spoustu závodů, nevadí, že jich bude letos míň,“ nepostrádá ostrý test před šampionátem.

Testem každý trénink

„Snowboardisté procházejí testem pokaždé, když jedou na skok nebo do rampy,“ řekla ČTK Pančochová, která právě v Kreischsbergu jela svůj dosud poslední závod – v březnu tam stvrdila svůj zisk Křišťálového glóbu.

Český tým
Akrobatické lyžování
Boule: Daniel Honzig, Nikola Sudová
Slopestyle: Šimon Bartík, Robin Holub, Marek Skála, Kristýna Kapounová, Barbora Nováková
Skikros: Jiří Čech, Tomáš Kraus, Nikol Kučerová, Andrea Zemanová
Snowboarding
Freestyle – U-rampa: Šárka Pančochová
slopestyle: Martin Mikyska, Jan Nečas, Šárka Pančochová, Kateřina Vojáčková
Big Air: Petr Horák, Martin Mikyska, Jan Nečas
Paralelní disciplíny: Viktor Brůžek, Albert Jelínek, Ester Ledecká
Snowboardkros: Vendula Hopjáková, Eva Samková, David Bakeš, Michal Hanko, Jan Kubičík, Emil Novák

Akrobati a snowboardisté mají společné mistrovství světa poprvé v historii. „Jsem na to zvědavá, ale snowboarding je čím dál populárnější, může to šampionátu pomoct. A do Rakouska by mohlo přijet i dost Čechů,“ věří zkušená lyžařka v boulích Nikola Sudová, která se ve Světovém poháru v posledních závodech přibližuje stupňům vítězů.

Pouze paralelní disciplíny snowboardistů proběhnou ve zhruba 45 minut vzdáleném Lachtalu, bokem od centra šampionátu. „Ale mně to nevadí, jsem radši někde v klidu, kde to není taková hurá akce,“ říká další z českých snowboardových nadějí Ester Ledecká, která svůj jediný závod Světového poháru před šampionátem vyhrála.

Program mistrovství světa
Středa 14. ledna: 16.30 akrobatické skoky – kvalifikace
Čtvrtek 15. ledna: 10.10 snowboardkros – kvalifikace, 18.00 akrobatické skoky – finále.
Pátek 16. ledna: 9.25 U-rampa snowboardistek – kvalifikace, 11.45 snowboardkros – finále.
Sobota 17. ledna: 18.00 U-rampa snowboardistů – finále.
Neděle 18. ledna: 9.20 jízda v boulích – kvalifikace, 14.00 jízda v boulích – finále.
Pondělí 19. ledna: 9.30 slopestyle snowboardistů – kvalifikace, 9.35 jízda v boulích – kvalifikace duálního závodu, 12.15 jízda boulích – finále duálního závodu.
Úterý 20. ledna: 9.20 slopestyle lyžařů – kvalifikace.
Středa 21. ledna: 11.00 slopestyle snowboardistů – finále, 14.00 slopestyle lyžařů – finále, 17.00 U-rampa lyžařů – kvalifikace mužů.
Čtvrtek 22. ledna: 9.00 paralelní slalom – kvalifikace, 11.20 U-rampa lyžařů – kvalifikace žen, 13.00 paralelní slalom – finále, 18.00 U-rampa lyžařů – finále.
Pátek 23. ledna: 9:00 paralelní obří slalom – kvalifikace, 13.30 paralelní obří slalom – finále, 15.00 Big Air snowboardistů – kvalifikace.
Sobota 24. ledna: 10.30 skikros – kvalifikace, 18.00 Big Air snowboardistů – finále.
Neděle 25. ledna: 12:00 skikros – finále.
Přímé přenosy vysílá ČT Sport i Eurosport.

Reklama