Hlavní obsah

Záhrobský: Nic jsem Šárce neukradl, peníze patřily rodinnému týmu

Aktualizováno

Trenér Petr Záhrobský dnes u pražského městského soudu odmítl obžalobu, která mu klade za vinu zpronevěru téměř deseti miliónů korun jeho dcery, slalomářky Šárky Strachové. Zdůraznil, že odměny za vyhrané závody i částky od sponzora patřily na základě ústní dohody rodinnému týmu Záhrobských. Dcera proti tomu podle něj začala protestovat až poté, co tým z vlastní vůle opustila.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Otec lyžařky Šárky Strachové Petr Záhrobský

Článek

"Myslím si, že dcera nemá nárok na nic. Nikdy jsem od ní nedostal zaplaceno ani korunu," podotkl Záhrobský. Připustil, že šeky od sponzora Head i takzvané prize money za závody, které byly vypsané na jméno Šárky, ukládal na svůj účet u rakouské banky, z nějž poté peníze dále čerpal. Uvedl ale, že se to dělo s dceřiným vědomím.

"Já jsem nekradl, jen jsem ty peníze využil na lyžování. Musel jsem například zaplatit pronájem sjezdovky nebo všimné vlekaři, aby večer spustil vlek. Jiný účet ani příjem jsem neměl," řekl soudu.

"Vše, co jsem v našem rodinném týmu dělal, se dělo na základě dohody. Ta nebyla písemná, protože jsme byli rodina. Dohoda byla dodržována do roku 2009, kdy ode mě má dcera dobrovolně odešla, ačkoliv byla upozorňována, jaké následky to pro ni bude mít," prohlásil.

Peníze byly na přípravu

Označil se za špičkového manažera, pochválil se mimo jiné za dojednání sponzorské smlouvy. "Na to, co jsem dokázal, jsem hrdý. Moje dcera se v životě nezajímala o to, kde vezmu peníze na přípravu," podotkl. "Ve smlouvě bylo jasně stanoveno, že finanční prostředky jsou na přípravu. Takže byly určeny mně," věří.

Přiznal, že z účtu nakonec v letech 2010 a 2011 vybral všechny prostředky, údajně jimi hradil přípravu svého syna Petra. Na účtu prý byly také synovy i jeho vlastní peníze, dceři podle něj patřilo zhruba 50 procent uložených peněz.

Obžaloba viní Záhrobského z toho, že si hotovost v hodnotě 9,9 miliónu korun neoprávněně přisvojil v úmyslu získat finanční prospěch na úkor své dcery. Tyto peníze údajně pocházely z období od ledna 2007 do března 2009. Strachová prý přitom tyto částky považovala za svůj příjem z profesionální sportovní činnosti, který řádně zdanila.

Strachová požaduje po otci téměř dva milióny

Samotná Strachová, jež v trestní kauze vystupuje jako poškozená, se soudu z účasti na jednání omluvila s vysvětlením, že plní reprezentační povinnosti ve Světovém poháru. Po otci požaduje náhradu škody ve výši 68.000 eur (1,9 miliónu korun). O zbylých penězích rozhodují soudy v civilních sporech.

Bronzová olympijská medailistka z Vancouveru 2010 a majitelka kompletní medailové sbírky z mistrovství světa vzala loni zpět svůj souhlas s otcovým obviněním, pražský městský soud proto trestní stíhání zastavil. Na výslovnou žádost Záhrobského však nakonec ve věci nařídil hlavní líčení, ve kterém už pouze může konstatovat případnou vinu obžalovaného, nemůže mu však již uložit žádný trest, pouze náhradu škody. Za zpronevěru Záhrobskému původně hrozilo až desetileté vězení.

Strachovou po rozchodu s otcem trénoval od jara 2010 Pavel Šťastný, ale nedařilo se jí. O dva roky později angažovala Rakušana Klause Mayrhofera. V roce 2012 jí lékaři odoperovali nezhoubný nádor na mozku, poté se dostala rychle zpět do formy a znovu se vypracovala mezi špičku. Předloni dojela osmá ve slalomu na mistrovství světa ve Schladmingu, na sklonku loňského roku skončila druhá v závodu Světového poháru v rakouském Kühtai.

Reklama