Hlavní obsah

Americký skokan po pádu na Turné stále necítí nohy. Skončí na invalidním vozíku?

Bischofshofen

Špatné zprávy přicházejí ohledně zdravotního stavu amerického skokana na lyžích Nicholase Fairalla, jenž si při těžkém pádu v kvalifikaci na závěrečný podnik Turné čtyř můstků v Bischofshofenu vážně poranil páteř. Pětadvacetiletému závodníkovi přes okamžitou operaci na klinice ve Schwarzachu hrozí ochrnutí, podle rakouských médií nemá v dolních končetinách žádný cit.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři poskytují první pomoc americkému skokanovi Nicholasi Fairallovi po jeho pádu v Bischofshofenu.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobný americký šampión ztratil minulý týden v kvalifikaci bezprostředně po dopadu kontrolu nad lyžemi a v plné rychlosti po hlavě spadl. Po ošklivě vypadajícím karambolu upadl na chvíli do bezvědomí a z můstku ho museli záchranáři odvézt na saních. Fairall přitom v Bischofshofenu upadl i ve zkušebním kole, první pád ale přestál bez zranění.

„Diagnóza stále není uzavřená," upozornil ředitel závodů Walter Hofer. „Čekáme ještě na výsledky dalších vyšetření a detaily."

Mezitím se však už na sociálních sítích rozběhla akce organizovaná bývalými skokany na lyžích v čele s Alanem Albornem, jejímž cílem je zajištění finanční pomoci k pokrytí nákladů spojených s Fairallovým pobytem na klinice a následnou rehabilitací.

„Když jeden z nás padne, ostatní mu společně pomáhají se znovu zvednout. Takoví jsme my, skokani, ale také běžci, sportovci, rodiče, trenéři a fanouškové. Jsme silní a odhodlaní. Všichni jsme Nick Fairall," stojí ve výzvě.

V Bischofshofenu utrpěl po pádu otřes mozku a krvavé šrámy i čtyřnásobný švýcarský olympijský vítěz Simon Ammann. Vážnějšímu zranění se však vyhnul a po šesti dnech nemocnici opustil. Podle vyjádření trenéra Martina Künzleho by se jeho svěřenec mohl znovu vrátit ke skokům začátkem února.

Reklama