Hlavní obsah

Trnitý návrat do špičky. Smiřovala jsem se i s tím, že úspěchy už přijít nemusí, přiznává Strachová

Michal Osoba (Flachau)Právo

Velký návrat slalomářky Šárky Strachové má před sebou další záchytný bod. Ve Světovém poháru už v půlce ledna posbírala nejvíc bodů za posledních pět let, vrátila se na stupně vítězů. Přidá za měsíc v americkém Beaver Creeku do sbírky čtvrtou světovou medaili?

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Šárka Strachová na trati slalomu Světového poháru ve Flachau.

Článek

V rakouském Kühtaii jste byla na stupních po pěti letech. Zapochybovala jste někdy, jestli se vám to ještě povede?

Já tomu věřila, i když jsem samozřejmě někdy i zapochybovala. Člověk má své sny, jenže když se pak delší dobu nedaří, tak si prostě řekne, že se mu třeba splní nějaký jiný sen. Ale vždycky jsem v sobě energii našla, najednou to v Kühtaii přišlo a byla to ohromná radost.

Byla ve vás touha dokázat sobě i okolí, že máte na to se vrátit?

Toho jsem se naštěstí dokázala vzdát. Samozřejmě jsem měla pocit, že na to mám, a chtěla jsem si ověřit, jestli to tak je, ale byla jsem připravená a smířená i s variantou, že bych prostě skončila s těmi úspěchy, na které jsem dosáhla do olympiády ve Vancouveru, a další by nepřišly. Určitě bych nebyla smutná, že už jsem žádné další stupně vítězů nezajela.

Kolikrát jste měla pocit, že byste své snažení nejradši vzdala?

Byla jsem hodně vyčerpaná a energeticky unavená po olympiádě v Soči. Hodně složitě jsem zase sbírala energii jet dál. Ale povedlo se, rozhodla jsem se jet ještě další sezónu a bylo to dobré rozhodnutí.

Jak se teď ve světle posledních úspěchů stavíte k dalšímu pokračování kariéry?

Ještě bych to úplně definitivně nerozhodovala, ale samozřejmě, že ty výsledky, pocit na lyžích a sebedůvěra nahrávají tomu ještě aspoň rok pokračovat.

Podle vašeho kouče Mayrhofera pomohlo, že jste opustila obří slalom.

Pořád s energií a hlavně odpočinkem bojuju, určitě na to má vliv moje hypofýza, která po té operaci úplně nevytváří růstový hormon, jak by měla, a to má samozřejmě vliv na regeneraci a dynamiku. Obří slalom mi bral dost energie a určitě pomohlo, že teď víc odpočívám.

Stále si po operaci nezhoubného nádoru v létě 2012 musíte víc hlídat zdraví?

Pořád chodím na pravidelné kontroly. Všechno je v pořádku, jen hladina růstového hormonu pořád není tam, kde by měla být. Aspoň, že se nám ji daří jakžtakž držet v tom nižším průměru, před rokem dvěma to bylo mnohem horší.

Před Vánoci jste říkala, že jste typ, který o sobě pochybuje. Mizí pochyby s úspěchy?

Určitě si věřím mnohem víc. Ale já jsem prostě od dětství člověk, který o sobě spíš pochyboval. Vždycky jsem byla skromná a myslím, že taková zůstanu, ale pokud chci vyhrávat, musím si sebevědomí budovat. A v poslední době se mi to daří.

Po dvou výsledkově slabších letech u trenéra Šťastného se pod vedením rakouského kouč Mayrhofera opět posouváte vpřed. Hodně se změnila i vaše technika?

Technika je úplně jiná, ale posouvají se všechny holky. Já v určitých letech zaspala, zůstala stát na místě a ostatní mi utekly. V posledních letech jsme se je snažili dohnat a teď jsme na stejné úrovni. Klaus mě naučil dobrou slalomovou techniku a vím, že když zajedu dobré jízdy, můžu být nejrychlejší.

Pořád ve vás je touha vyhrát malý křišťálový glóbus za slalom?

Určitě je, stejně tak i myšlenka, že to možné je a na špičku mám. Jak jsem se usídlila v elitní desítce, chce to se usadit v pětce a pak na bedně. A kdybych se opravdu rozhodla pokračovat i v další sezóně, určitě tam tenhle cíl pořád někde visí.

Co vám ještě k nejvyššímu stupínku chybí?

Kousek. V Záhřebu posledních dvacet sekund ve druhém kole, tady ve Flachau (Strachová se ve druhém kole propadla ze třetího na deváté místo – pozn. red.) mi to holt nesedlo. Ale myslím, že ještě pár vydařených závodů, vylepšení detailů v technice a může se to stát.

Třeba už na mistrovství světa?

Nebudu na sebe vytvářet tlak, ale určitě chci bojovat o medaili, když vím, že na ni mám. Pojedu s ambicí odvést dvě dobré jízdy, potom sledovat ostatní a doufat, že udělají víc chyb než já. (úsměv)

I na mistrovství světa obří slalom vynecháte?

Už na přelomu roku jsme věděli, že do šampionátu obřák opustíme, a minulý týden jsme se definitivně rozhodli, že ho nepojedu ani na mistrovství světa.

Reklama