Hlavní obsah

Návrat na čarovném místě. Pančochová obětovala snu o medaili i prestižní X-Games

Michal Osoba (Kreischberg)Právo
Aktualizováno

Symbolické místo si pro svůj závodní návrat vybrala freestyle snowboardistka Šárka Pančochová. Po osmiměsíční pauze v pátek nastoupí do kvalifikace U-rampy na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu, tedy na místě, s nímž se pojí velké úspěchy Pančochové.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Česká snowboardistka Šárka Pančochová během tréninku na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu.

Článek

V roce 2010 tu šokovala snowboardový svět, když v 19 letech stála po závodě v U-rampě poprvé na stupních vítězů ve Světovém poháru. A hned na tom nejvyšším.

Vloni v březnu po pátém místě v olympijském Soči vyhrála ve štýrském středisku závod ve slopestylu, a tím stvrdila pro Česko premiérový křišťálový glóbus za freestyle snowboarding. „Je to tu pro mě takové čarovné, nějak tu vyhrávám, tak doufám, že budu pokračovat,“ usmívala se po čtvrtečním tréninku.

Naplno využila celý trojhodinový blok, na nějž ve středu organizátoři U-rampu otevřeli. Každý trénink se hodí, po letní operaci kolene je světový šampionát premiérovým startem svěřenkyně Martina Černíka.

Rychlá rekonvalescence

„Mohla jsem začít jezdit až začátkem prosince, i tak to bylo docela brzo. Normálně se koleno hojí šest až osm měsíců, já jezdila po pěti a půl. Hodně jsem ho naposilovala a cítím se dobře,“ pochvalovala si drobná dívka rychlou rekonvalescenci.

„Po delším tréninku, kdy se koleno unaví, ho občas cítím. V rampě to není tak hrozné, na skocích je to horší, když třeba přeletím. Ale jsem nadšená, že zase jezdím,“ pochvalovala si.

Kalendář závodů ji spolu se soupeřkami uvedl před nelehké dilema. Boj o světové medaile ve slopestylu se totiž prakticky nedá skloubit s účastí na prestižních X-Games v americkém Aspenu, které jsou pro snowboardisty a extrémní lyžaře jakousi obdobou olympijských her.

„Tady končí závody ve slopestylu jednadvacátého, Šárka by v Americe stihla jeden možná dva tréninky místo pěti a to je na tak velké trati znát. Je to trochu nešťastné,“ mrzí trenéra Černíka. „Také z toho nejsem nadšená, ale i s ohledem na koleno by to nebylo ideální,“ smířeně hlásí Pančochová.

Okusí i U-rampu

Opačnou variantu, tedy vynechání světového šampionátu a cestu na X-Games, snowboardistka z Uherského Brodu zamítla. „Ve hře to bylo, ale i kvůli svazu a Dukle, od nichž mám podporu, jsme upřednostnili mistrovství světa a pokusím se zajet o medaili,“ předsevzala si Pančochová, která se před čtyřmi lety na šampionátu ve španělské La Molině stala vicemistryní světa ve slopestylu.

Právě jízda v trati plné překážek by měla být její parádní disciplínou i v Kreischbergu, ve čtvrtek večer se ale definitivně rozhodla startovat i v páteční kvalifikaci U-rampy (od 9.25 na ČT Sport).

„V první jízdě se budeme snažit, aby ji odjela čistě, takovou tu základnější. A ve druhé zkusí třeba větší rotace. Ale bude záležet i na podmínkách, jestli nezačne sněžit,“ uvažoval trenér Černík.

Reklama