Hlavní obsah

Semifinále jsme se báli. Ale Evka bude makat dál, je si jistý kouč Samkové

Michal Osoba (Kreischberg)Sport.cz

S optimismem byl opatrný. Reprezentační kouč českých snowboardkrosařů Marek Jelínek tušil, že se na jeho elitní svěřenkyni Evě Samkové dlouhá tréninková i závodní pauza může podepsat. „Toho semifinále jsme se báli, nebylo to neočekávatelné,“ přiznával po závodě, v němž olympijská vítězka dojela šestá.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Eva Samková na startu při mistrovství světa v rakouském Kreischbergu.

Článek

Samková navnadila fanoušky triumfem v kvalifikaci. „Ale Evka ji nevyhrála o tolik jako dřív,“ upozorňuje Jelínek. „V kvalifikaci měla klid a volno, takže pasáže, které tu byly pro ni těžké, nahradila v místech, v nichž je opravdu výborná. Ale v těch čtyřkách je to mnohem složitější,“ vysvětluje trenér, jenž se živí i jako kaskadér.

Ztrácela po startech

Samková na trati v Kreischbergu ztrácela po startech. „Síla v rukou a nohou je po tréninkovém výpadku menší,“ věděl Jelínek. Jednadvacetiletá snowboardkrosařka si při prvním Světovém poháru po olympiádě zlomila kotník a neměla tolik času na přípravu.

Přesto po semifinálovém startu držela druhé místo za Bulharkou Alexandrou Jekovovou. Jenže ve zrádné klopené zatáčce přišlo zaváhání. „Tím, že dlouho nejezdila závody ve velkých tratích, udělala klasickou chybu,“ mrzelo trenéra.

Hlavně bez zranění

Před malým finále už měl jediné přání. „Chtěl jsem, aby dojela zdravá, protože před námi jsou další závody, už v pondělí odlétáme na X-Games,“ připomněl prestižní závod.

A šestého místa už si považoval. „Po tak těžkém létě a podzimu je skvělé. Vždyť je to druhý nejlepší výsledek českého snowboardkrosaře na mistrovství světa,“ připomněl. Stále nejlepším výsledkem zůstává páté místo Samkové na MS před čtyřmi lety.

Světový šampionát může být podle Jelínka pro Samkovou i povzbuzením, byť rodačka z Vrchlabí byla na sebe po závodě řádně nazlobená. „Kvalifikace ji určitě nakopla, sama nevěřila, že by ji mohla vyhrát. A ten finálový závod ji také neuškodí, bude makat dál,“ je přesvědčený Jelínek.

Reklama

Související témata: