Hlavní obsah

Na X-Games pro vítězství? Samková v Aspenu vyhlíží odvetu

Kreischberg

Rychle zahnat zklamání ze šestého místa na mistrovství světa, druhý vrchol sezóny přijde už v pátek. Eva Samková hned po finálovém závodě opustila rakouský Kreischberg, dnes už nabírá směr Aspen. Podruhé v kariéře se představí na svátku extrémních sportů X-Games.

Foto: Sport.cz

Eva Samková se svým koučem Markem Jelínkem.

Článek

Stejné soupeřky, monstróznější trať a bouřlivější atmosféra. To vše čeká jednadvacetiletou snowboardkrosařku v zámoří.

„Chci tam předvést co nejlepší výsledek. Mistrovství světa mi pomohlo se zase trochu se rozjet a víc si věřit. Člověk se vždycky něco naučí, když spadne nebo se něco nepovede,“ říká Samková, která ještě před odletem stihla otevřít snowboardkrosovou a skikrosovou trať v Harrachově.

Musela by porazit legendu

Světový šampionát, při němž spadla v semifinále, pro ni byl prvním velkým závodem od olympiády v Soči a po zlomenině kotníku.

Při loňské premiéře na X-Games skončila Samková druhá, teď může podle svého kouče Marka Jelínka pomýšlet na ještě lepší výsledek. „Určitě se nebojíme. Jak jsem říkal, že na mistrovství světa nejedeme čistě pro vítězství, tak na X-Games jedem vyhrát,“ vyhlásil.

Znamenalo by to ale porazit čerstvou mistryni světa, domácí Lindsey Jacobellisovou, legendu X-Games, které už dokázala vyhrát osmkrát. „Moc by se mi líbilo, kdyby byla první Evka, druhá Maltaisová a až třetí Lindsey,“ přiznává Jelínek. „Už v Kreischbergu na svahu jsme se bavili se servisákama, že se těšíme do Aspenu a za týden uděláme odvetu,“ plánuje kouč.

Trať jí bude sedět

Co ho k optimismu vede? „Evce bude tamní trať sedět. Je dlouhá, zatáčky také a nebude tam šílený led jako v Kreischbergu, protože tam budeme výš,“ vysvětluje Jelínek.

Zatímco dějiště mistrovství světa je zhruba 850 metrů nad mořem, Aspen téměř o dva kilometry výš. „Tam je skvělý sníh. Na ledu si Evka tolik nevěřila, protože neměla kde tu sebedůvěru nabrat,“ věří trenér, že tréninkové i závodní manko už teď bude méně znatelné.

„Je to po té pauze těžší, hlavně na hlavu, ale když se proberu, bude to dobré,“ je přesvědčena Samková a doufá, že si do zámoří odváží i o něco lepší formu, když ta na pečení s průměrem 26 cm coby talisman v Rakousku nepomohla. „Já myslím, že ta šestadvacítka byla furt dobrá, ale musím taky začít něco dělat já. Jezdit tak, jak jsem jezdila na olympiádě,“ předsevzala si šampiónka ze Soči.

Reklama

Související témata: