Hlavní obsah

Byl jsem radši skromný, abych někde nelehl. Ale finále je bomba, jásal snowboardista Nečas

Kreischberg

Po několika výpadcích zažila česká výprava na mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování příjemné překvapení. Třicetiletý Jan Nečas se v kvalifikaci snowboardového slopestylu blýskl čtvrtým místem ve své skupině a zajistil si přímý postup do středečního finále.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Snowboardista Jan Nečas.

Článek

Doufal jste, že se z padesátky snowboardistů probijete rovnou do desetičlenného finále?

Doufal jsem v semifinále. Přece jen ve třiceti má člověk nějaké zkušenosti, a aby byl třicátý, na závody by asi nejezdil. Ale máme tu rozhodčí Klárku Suchanovou, která rozhodovala druhou skupinu a říkala mi, že v porovnání s ostatními jezdci jsem to tam posílal. Cítil jsem, že semifinále by bylo v pohodě, ale na finále jsem byl skromný, abych někde nelehl. Je to super.

Také na vás po oznámení výsledků bylo vidět, jakou máte radost…

Jsem strašně spokojený. Je to moje poslední mistrovství světa a postoupit přímo do finále je sen každého jezdce. Byli jsme čtyři dny ve Flachau, tam jsem se rozeskákal, od prvního tréninku mi to tady sedělo. Už teď jsem v top deset, to je super.

Od příjezdu do Kreischbergu jste cítil dobře?

Po prvním tréninku jsem si věřil. Dneska ráno jsme vstávali brzo, já ležel déle v posteli, ale první jízda mi sedla. Byly tam drobné chyby, ale jak je to ledový, tak lidi padali, to mi pomohlo. Jsem tam. Bomba.

I vaše druhá jízda kvalifikační vypadala na pohled velmi dobře.

Byla úplně super, ale malinko jsem to podcenil a šel na paty, přisedl jsem si. Ale dobrý, jel jsem s klidnou hlavou, když dá člověk první jízdu, tak si druhou užije.

Dá se ještě přidat na obtížnosti pro finále?

Určitě. Na prvním skoku jsem dal sedm, tak se dá udělat double deset, na druhým dělám front side deset flat, ale když to nebude úplně beton, tak bych chtěl taky dělat double. Trénoval jsem i triply, ale uvidím, jak to budu cítit.

Na co se dá pomýšlet, kdyby se vám to vše ve finále povedlo?

Je to složité, kvalifikace je samostatný závod. Ve finále už není co ztratit, lidi půjdou na krev, nevím, co budou předvádět. Jsou tady kluci, kteří mají naskákaný triply, na skoky se jezdí strašně rychle, jestli se jim do toho bude chtít. Na zlepšení ale šance určitě je, kdybych se dostal do top pětky, tak super…

Reklama

Související témata: