Hlavní obsah

Odmění rodinný fanklub medailí a sebe čokoládou? Budu se snažit, slibuje Ledecká

Lachtal

Vyjde z hotelu Lachtalhaus, udělá pár kroků a už je u sedačkové lanovky, která ji vyveze na start. Snowboardistka Ester Ledecká má spoustu důvodů k pohodě před čtvrtečními a pátečními boji o medaile na mistrovství světa.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Snowboardistka Ester Ledecká na závodní trati v rakouském Lachtalu.

Článek

Poslední závod Světového poháru jste v Bad Gasteinu dokázala vyhrát, bylo to pro vás velké povzbuzení směrem ke světovému šampionátu?

Pořád jsem ještě v juniorském věku, tak tu nemám přehnané ambice. Chci si hlavně zazávodit.

V podstatě stejnou konkurenci jste ale dokázala v Bad Gasteinu porazit.

Ano, tady bude možná míň lidí, když můžou jet myslím jen čtyři z jedné země. Ale ta nejlepší šestnáctka tady určitě bude.

Vnímáte, že se tu chystáte na mistrovství světa, když Lachtal je necelých 50 kilometrů od centra šampionátu v Kreischbergu?

Já to beru všechno stejně, jedu se stejným zápalem, takže si to nějak nepřipouštím.

Ve čtvrtek vás čeká paralelní slalom, o den později paralelní obří slalom. Sedí vám teď některá z těchto disciplín více?

To nedokážu říct, ještě jsem neměla možnost se s holkama na obřáku porovnat. Jezdila jsem jen slalom, protože jsem předtím měla úraz (otřes mozku před prvním SP – pozn. red.), tak se do toho znovu dostávám. Naštěstí se mi to v Bad Gasteinu docela povedlo, ve slalomu porovnání mám, ale každý slalom a kopec je jiný.

Jaký je ten v Lachtale?

Je úžasný. V pondělí jsem si zkusila obřák, teď slalom a hrozně se těším na závod. Počasí vychází, snad vyjde i na závody, to by byla pecka. Já tu byla před třemi lety na Evropském poháru, nebyl tu sníh, ale teď je to něco jiného. Hotel také úžasný, máme to dva kroky na sjezdovku, nádhera.

Máte rakouského kouče Richarda Pickla, trávíte v Rakousku spoustu času. Dá se označit za váš druhý závodní domov?

Teď už to tak asi je. Trávím tak měsíc v USA a pak většinu sezóny v Rakousku. Trenér se vlastně narodil kousek odsud, asi hodinu cesty. Je krásný, že můžu závodit zrovna tady.

Co ještě stihnete před čtvrtečním prvním závodem?

Tenhle kopec bude zavřený, asi pojedeme jinam, možná taky na volnou jízdu, nebo si dám úplné volno. Trenér je spíše pro to volno.

Během tréninků pořadatelé zkoušeli nové startovací zařízení, jak se vám zamlouvá?

Je jiné, než máme na svěťáku. Bude jinak pípat, ale zatím s tím měli problém, než jsme ho stačili otestovat, tak se rozbilo. Všichni jsme překvapení, proč tam nenechali startovačky jako máme všude, ale v podstatě by to neměl být problém. Snad…

Má zdejší sjezdovka nějaká specifika?

Je delší než normálně ve Světovém poháru, asi o deset bran. Slalom bude hodně dlouhý, ale myslím, že to vůbec nevadí, protože máme singl formát, což je jen šest jízd.

Formát pouze na jednu jízdu, kdy si trať volí lépe postavená závodnice z kvalifikace, v nové sezóně platí na všech závodech?

Nejsem si jistá. Zatím byl na všech, možná v Rogle se pojede double formát, tam ho většinou dělají. Ale většinou už jezdíme singl.

Je to pro vás velký rozdíl?

Určitě je daleko důležitější kvalifikace, abych si pak mohla vybírat trať. Vždycky bude jedna pomalejší, i když je tady ten kopec perfektní a tratě budou snad srovnatelné.

Budete tu mít s sebou váš kompletní rodinný tým? Případně i další fanoušky?

Nevím, kdo všechno tady bude, ale je úžasný, že přijela celá rodina. Je tu Janek, máma, děda s babičkou dorazí, takže fanklubová základna bude, i lidé od sponzora, tak se těším.

Odměníte je medailí?

Určitě se budu snažit, udělám pro to všechno.

Čím byste pak odměnila sebe? Po vítězství v Bad Gasteinu jste si dopřála čokoládu.

Teď by to bylo úplně to samé, čokoláda mi úplně stačí, to je dostatečná motivace. (úsměv)

Ledecká na mistrovství světa
La Molina 2011 (15 let)40. ve slalomu, 33. v obřím slalomu
Stoneham 2013 (17 let)17. ve slalomu, 16. v obřím slalomu

Reklama

Související témata: