Hlavní obsah

Vítej v klubu, Ester! Ledecká napodobila dědu Klapáče, hokejového mistra světa

Lachtal

Až v pátek večer při slavnostním ceremoniálu v městečku Murau pověsí Ester Ledecké na krk zlatou medaili, nebude v rodině Ledeckých první. Její dědeček Jan Klapáč má totiž doma nejcennější kov z hokejového světového šampionátu v roce 1972, kdy v pražské Sportovní hale po boku bratrů Holíkových pomohl ukončit nadvládu Sovětského svazu.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Mistryně světa Ester Ledecká se zdraví se svým dědou Janem Klapáčem.

Článek
Fotogalerie

Ledecká si odmala dědečkovu medaili prohlížela. „On jich měl spoustu, pro mě to byly vždycky velké atrakce,“ popisovala. A přitom snila, že jednou si domů doveze také své velké zlato, ať už ve snowboardingu nebo sjezdovém lyžování.

V cíli dědečka hledala

Třiasedmdesátiletý Klapáč ve čtvrtek přímo v Lachtalu sledoval, jak se vnučce povedlo napodobit jeho úspěch. „Hned v cíli jsem pokukovala, kde děda stojí, abych ho objala, ale bohužel se mi to nepodařilo, protože mě pořád někam tlačili a organizovali,“ popisovala Ledecká.

Po chvíli se přece jen k dědovi dostala a objali se. „Řekl mi, že mě vítá v klubu,“ popisovala první setkání dvou mistrů světa z jedné rodiny.

Klapáč není pro Ledeckou jen vzorem a velkým fanouškem, přes léto má na starosti její kondiční přípravu. „Ale já ji trénuju jako hokejistku, ne jako snowboardistku,“ říkal Klapáč s úsměvem před loňskou olympiádou v Soči.

„Vnučka má ke sportu vztah a baví ji, trénuje i podle mých laických metodických pokynů, ale nebýt rodinného a finančního zázemí, nebyla by tam, kde je. Všechno stojí na rodičích Ester, táhnou to finančně, což je strašně složitá záležitost,“ dodávala legenda jihlavské Dukly.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články