Hlavní obsah

Ledecká děkovala sehranému týmu. Je talentem od přírody, říkal pyšný kouč mistryně světa

Michal Osoba (Lachtal)Právo

Asi jako jediný Rakušan se radoval z toho, jak Ester Ledecká v semifinále i finále poráží domácí medailové naděje. Kouč nové mistryně světa v paralelním slalomu Richard Pickl žije v Ramsau, asi dvě hodiny cesty od dějiště bojů o světové medaile alpských snowboardistů ve středisku Lachtal.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Ester Ledecká se raduje z titulu mistryně světa v paralelním slalomu.

Článek

„Měl jsem tu spoustu kamarádů, je to kousek. Jsem rád, že se tvrdá a dlouhá práce vyplatila, Ester si to zaslouží a doufám, že toho ukáže ještě víc,“ vyprávěl snowboardový kouč.

Hrdě na rukávu své zimní bundy ukazoval logo All STR Team, jak si přezdívá skupina lidí, která Ledeckou na cestě ke zlatu podporovala. „Všem jim děkuju, Richard je nejlepší trenér na světě, Svaťa Kovář mi úžasně namazal prkno, že jelo bláznivě i na té rovině, fyzioterapeut Petr Červenka se mnou udělal spoustu práce,“ vyjmenovávala Ledecká svůj podpůrný tým, k němuž patří i táta Janek a maminka Zuzana, kteří ji tradičně na závodech doprovázejí.

Ledecká měla výbornou formu už před rokem, jenže na olympiádě v Soči ji potkaly potíže se zády, přesto dojela šestá a sedmá. Zdravotní problém ji ale podle Pickla paradoxně mohl pomoct k letošní zlaté jízdě.

Po Soči zesílila

„Ester po olympiádě zesílila své tělo, zlepšila koordinaci svalů a to jí pomohlo při ježdění,“ vykládá Pickl. „Ale ona je především talent od přírody, který má ohromnou vůli,“ vyjmenovává esence úspěchu.

Ledecká přitom tréninku na snowboardu nemůže věnovat tolik času jako její soupeřky, stále jízdu na prkně úspěšně kombinuje s lyžováním. Mohla by se v únoru přestavit i na sjezdařském mistrovství světa ve Vailu a Beaver Creeku, ale start ještě zvažuje.

„Je to pořád takový experiment, pokud vím, je jedinou v historii, kdo to zvládá na takové úrovni. Budoucnost ukáže, jestli bude možné oboje stále kombinovat, ale myslím, že i na lyžích může být hodně dobrá,“ věří Pickl.

Dnes ale bude útočit další medaili na světovém šampionátu v Rakousku, čeká ji obří slalom.

Reklama