Hlavní obsah

Portyk skončil patnáctý na SP sdruženářů v Sapporu, skokanům odložil kvalifikaci vítr

Sapporo

Osmnáctiletý sdruženář Tomáš Portyk skončil patnáctý v závodu Světového poháru v Sapporu a zaznamenal druhý nejlepší výsledek v sezóně. Jediný český reprezentant na startu, který se z Japonska přesune na juniorské mistrovství světa do Kazachstánu, byl po skoku čtvrtý, ale ve své slabší disciplíně se o 11 příček propadl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sdruženář Tomáš Portyk

Článek
Fotogalerie

Skvělou formu potvrdil německý olympijský vítěz Eric Frenzel a doběhl si pro páté vítězství v řadě. Předtím zopakoval triumf ve třídílném seriálu v rakouském Seefeldu a ve vítězství proměnil i předcházející start na SP ve Francii. Frenzel tak uniká soupeřům v hodnocení Světového poháru, které v posledních dvou letech vyhrál.

Portyk vyběhl do stopy se ztrátou 20 sekund na vedoucího Japonce Jošita Watabeho. Frenzel byl po skoku šestý, jenže ztrátu brzy smazal a po 10 kilometrech měl v cíli náskok pěti vteřin. Druhý byl Jan Schmid před dalšími Nory Haavardem Klemetsenem a Mikkem Kokslienem.

Nejlepší český sdruženář Miroslav Dvořák po nemoci cestu do Japonska zrušil.

Nepříznivé počasí odložilo skokanům kvalifikaci

Nepříznivé počasí přinutilo rozhodčí odložit dnešní kvalifikaci skokanů na lyžích na sobotu. Fouká silný vítr, sněží a předpověď na nejbližší hodiny neslibuje zlepšení.

Zrušeno bylo také tréninkové kolo. O víkendu je pro oba závodní dny předpověď meteorologů příznivější.

Vzhledem k náročnosti cesty některé týmy upravily tradiční nominaci, tu českou tvoří ze stálic jen Roman Koudelka a Jan Matura. V Sapporu je doplňují junioři Vojtěch Štursa a debutující František Holík s Viktorem Poláškem.

Koudelka drží páté místo v průběžném pořadí seriálu a účast v závodu má jistou, Matura právě v Sapporu před dvěma lety oba závody SP vyhrál.

SP v severské kombinaci v Sapporu (Japonsko):
1. Frenzel (Něm.) 27:23,1
2. Schmid -5,0
3. Klemetsen -15,7
4. Kokslien (všichni Nor.) -20,3
5. Rydzek (Něm.) -22,5
6. Klapfer (Rak.) -23,4
7. J. Watabe -23,6
8. Kato (oba Jap.) -24,6
9. Fletcher (USA) -25,2
10. Gruber (Rak.) -25,6
...
15. Portyk (ČR) -1:18,9
Průběžné pořadí SP (po 11 z 18 závodů):
1. Frenzel 721 b.
2. Riessle (Něm.) 476
3. A. Watabe (Jap.) 461
4. Schmid 448
5. Rydzek 430
6. Klemetsen 425
...
17. Dvořák (ČR) 161
26. Portyk 80

Reklama

Související témata: