Hlavní obsah

Skikrosařka Kučerová byla na MS šestá, Kraus vypadl v osmifinále

Kreischberg

Skikrosařka Nikol Kučerová skončila šestá na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu a zaznamenala své nejlepší umístění na světovém šampionátu. Nedařilo se Tomáši Krausovi, který vypadl v osmifinále a skončil dvacátý. Třetí česká zástupkyně na startu Andrea Zemanová nepřešla přes čtvrtfinále a obsadila 14. místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skikrosař Tomáš Kraus.

Článek

Tituly získali Slovinec Filip Flišar a Rakušanka Andrea Limbacherová, která ve finále porazila ve fotofiniši Francouzku Ophélii Davidovou.

Kučerová absolvovala osmifinále pouze tréninkově, protože jela jen s Francouzkou Alizée Baronovou a obě postupovaly. Ve čtvrtfinále byla česká lyžařka po startu druhá, ale pak klesla na chvost a zdálo se, že neuspěje. V závěru se odvážně dostala před Rakušanku Christinu Staudingerovou a Baronovou, v poslední zatáčce měla navíc výhodnou vnitřní stopu a postoupila z druhého místa.

V semifinále se Kučerová na skocích dostala dvakrát do záklonu a ztratila rychlost, Dojela třetí s odstupem za postupující dvojicí a do bojů o medaile nezasáhla. V malém finále jako v předchozích jízdách dobře odstartovala a tentokrát se udržela na druhé pozici, což v konečném hodnocení znamenalo šesté místo.

Kučerová startovala na třetím šampionátu a vylepšila své maximum, kterým bylo 12. místo z Deer Valley v roce 2011. Šesté místo je i druhý nejlepší výsledek Kučerové mezi elitou - ve Světovém poháru byla výš jen jednou, před více než čtyřmi lety dojela třetí v italském Innichenu.

Skikros se neobešel bez nebezpečných pádů

Čtyřicetiletý Kraus do osmifinále výborně odstartoval a dostal se do čela. V polovině trati se před něj dostal Rakušan Andreas Matt a na českého dvojnásobného mistra světa dorážel Němec Paul Eckert. V předposlední zatáčce Kraus ještě odolal jeho náporu, ale po posledním skoku se na něj Eckert dotáhl. Cílem projeli vedle sebe a fotografie ukázala, že Němec měl nataženou ruku v cíli o kousek dříve.

I Zemanová do osmifinále dobře odstartovala a jela první. Pak jako Kraus ztrácela, klesla na nepostupové třetí místo, ale měla štěstí, protože před ní spadla Američanka Tania Prymaková. Ve čtvrtfinále už se snažila marně a dojela poslední čtvrtá.

Skikros se neobešel bez nebezpečných pádů. Švýcar Armin Niederer a Rakušan Thomas Zangerl v semifinále do cíle nedojeli, ošklivě se potloukli a záchranáři je ze svahu odvezli na ošetření.

MS v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Kreischbergu (Rakousko):
Skikros:
Muži:
1. Flišar (Slovin.)
2. Chapuis (Fr.)
3. Öhling Norberg (Švéd.)
4. Eckert (Něm.)
20. Kraus (ČR) vyřazen v osmifinále
Ženy:
1. Limbacherová (Rak.)
2. Davidová (Fr.)
3. Smithová (Švýc.)
4. Eichingerová (Něm.)
6. Kučerová
14. Zemanová (obě ČR) vyřazena ve čtvrtfinále

Reklama